| Iets Drinken: dé netwerkborrel voor mensen met autisme Dat is Groningen
Sluit
Menu
Iets Drinken: dé netwerkborrel voor mensen met autisme

Verhaal

Iets Drinken: dé netwerkborrel voor mensen met autisme

Een borrelavond boordevol autistische gezelligheid. Dat is hoe ik Iets Drinken (ID) ervaar . Wat ik persoonlijk erg leuk vind is de ongedwongen sfeer en het brede scala aan interesses van onze bezoekers, van orgels tot flamingo’s. Een van onze vaste bezoekers heeft twee grote passies: archieven en orgels. Hij vertelde mij ooit dat hij orgels uit de Barok tijd het mooiste vind klinken, maar dat hij de strakker gebouwde orgels uit latere tijden er mooier uit vind zien
De bezoekers van de borrelavond zijn heel divers. Onze doelgroep bestaat uit volwassenen (want dat zijn mensen die naar de kroeg gaan) die normaal tot hoogbegaafd zijn met een ASS ( autisme spectrum stoornis) diagnose.

Knaloranje shirt 
De borrelavond vind plaats in Taveerne Rabenhaupt aan het Gedempte Zuiderdiep. Bij binnenkomst om 19:00 worden stamgasten en nieuwkomers verwelkomt door een van de vrijwilligers die een knaloranje polo met het iets Drinken-logo dragen.Het team van vrijwilligers in Groningen bestaat uit 5 leden en Iedere ID borrel zijn twee van hen “in functie”. Zij zorgen in samenwerking met het personeel van Rabenhaupt dat de avond goed verloopt. Deze vrijwilligers hebben zelf ook een diagnose op het Autistische Spectrum. Ze kunnen dus al geen ander meepraten over de dingen die bezoekers meemaken.
De vrijwilliger legt aan een nieuwkomer uit hoe het ID concept werkt. Als bezoeker mag je gratis naar binnen bij onze avonden, want je bent gewoon kroegbezoeker en die betalen geen entree. Na binnenkomst bestel je een drankje. Je krijgt een briefje met daarop je voornaam, daarop kan je bijhouden wat je drinkt zodat je makkelijk kan afrekenen als je besluit weg te gaan.

Van pubquiz tot politieke satire
De vrijwilligers wisselen per maand de activiteit. De ene maand worden er spelletjes (bord en kaartspellen) gedaan, de volgende maand verzorgt het team een pub quiz. Om het leggen van contacten te stimuleren wordt de pub quiz in een groepje gemaakt.
Om de laagdrempeligheid van de pub-quizzen te garanderen worden alleen vragen op papier gesteld; geluids- en beeldfragmenten spelen geen rol bij onze quizzen. Ik vind het erg prettig dat ik een quiz kan maken in een groepje zonder dat ik naar storend beeld of geluid moet luisteren. Dat gaat overprikkeling tegen. De avond draait tenslotte om contact leggen en gezelligheid.
Ik ben zelf niet zo van het spelletjes spelen en het leuke aan deze avonden is dat je niet mee hoeft te doen. Gelukkig vind ik altijd wel iemand die met me wil praten. Zo heb ik eens een uur lang gepraat over het verschil tussen de Engelse, Amerikaanse en Nederlandse manier van politieke satire bedrijven.

Marten Ketelaar

Correspondent Iets Drinken: dé netwerkborrel voor mensen met autisme