| Groningen viert de liefde! Dat is Groningen
Sluit
Menu
Groningen viert de liefde!

Reportage

Groningen viert de liefde!

The Making Of

Inmiddels zijn ze overal in Stad te zien; grote posterfoto’s van kleurrijke, verliefde Groningse stellen. Samen met de andere stellen die je op deze website vindt, vormen ze de beeldcampagne van Groningen Viert De Liefde. Een burgerinitiatief van Ronald Schurer en Micha Boon, bedoeld om de liefde in al haar diversiteit te vieren. Met foto’s door Inge Nicolaij, verhalen door Iris Engelsman, en steun van Gemeente Groningen, Femmes for Freedom en COC Groningen/Drenthe.

Motie aangenomen

In de zomer van 2018 nam de Groningse gemeenteraad de motie van Ronald en Micha aan, waarin de wens stond beschreven om het beeld dat bij het brede publiek bestaat over wat een ‘normaal’ verliefd stel is, wat op te rekken. In een interview met Dat is Groningen beschrijft Schurer de aanleiding voor hun actie: “Toen de reclameposters van Suit Supply werden afgeplakt omdat daar duidelijk twee zoenende homo mannen op te zien waren, werd ik kwaad. Waarom moeten mensen zo reageren, terwijl een poster met een man-vrouw stel dat precies hetzelfde doet nog nooit een probleem is geweest? Dan was er ook nog de reuring rond de campagne Celebrate Love van het Rotterdamse Femmes for Freedom. Wat ik mooi vind aan Femmes for Freedom is dat zij durven te schuren. Laat het ongemak, de afwijzing maar naar boven komen want het is er.”

** Ten tijde van de start van de voorbereidingen van de campagne werd de noodzaak ervan nog eens extra duidelijk door de Nashville statement, die beschrijft hoe christenen moeten omgaan met het geloof, huwelijk en seks. Omdat de schrijvers van de verklaring vinden dat er te vrije opvattingen bestaan over onder andere homoseksualiteit en gender, wordt de verklaring ook wel het homohaatmanifest genoemd.

Beeldcampagne

Terug naar Groningen. Vanuit de gedachte dat er zonder zichtbaarheid geen sprake kan zijn van acceptatie, wilden de initiatiefnemers in beeld brengen hoe verschillend mensen kunnen zijn die verliefd op elkaar worden, en hoe mooi hun liefde is. Een beeldcampagne, dus. En dan bij voorkeur eentje die niet zou provoceren, maar waarin het vieren van de liefde centraal zou staan. Met Groningse stellen, in een alledaagse setting, die zou uitnodigen om over de liefde in gesprek te gaan vanuit respect en nieuwsgierigheid, in plaats van te reageren vanuit ongemak of afkeuring. Zonder uit het oog te verliezen dat acceptatie van diversiteit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Dat het -ook in Groningen- soms best nog schuurt. Ingrediënten voor Groningen Viert De Liefde

Groningen Viert De Liefde

“Teveel mensen lopen nog tegen onbegrip, uitsluiting of zelfs geweld aan om de simpele reden dat ze volgens anderen op de ‘verkeerde persoon’ verliefd werden,” staat te lezen in de uitnodiging die Schurer & Boon in het najaar van 2018 de wereld instuurden, op zoek naar stellen die mee wilden doen aan de campagne. “Alle vormen van liefde moeten en mogen gevierd worden, maar om juist de variëteit te laten zien, zoeken we in het bijzonder stellen die niet passen in het standaard plaatje dat vaak autochtoon, cisgender, heteroseksueel, zonder functiebeperking en met een ‘acceptabel’ leeftijdsverschil is.”

Campagneteam

Teske & Anniek reageerden op de oproep. Bouba & Anna ook, en Lise & Susan, Lotte & Siu, Niek & Betty, Willem & Jarno, Sietske & Henszon, Maan & Annemiek en ook Evelien & Sybrand. Allemaal verliefde Groningers die graag hun liefde wilden delen met hun mede-Stadjers. Inge Nicolaij werd ingeschakeld om de fotografie te verzorgen, Iris Engelsman werd gevraagd om de verhalen te schrijven. Farah Marzak van Femmes for Freedom en Fransien Saalbrink van gemeente Groningen stonden paraat met advies en ondersteuning. Klaar voor de start.

Interviews & fotoshoots

Inge en Iris bezochten in december 2018 en januari 2019 de 9 Groningse stellen, met respectievelijk een camera en een aantal open vragen in de aanslag:

– Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
– Waarom/hoe/wanneer zijn jullie verliefd op elkaar geworden?
– Hoe heeft jullie naaste omgeving/netwerk hierop gereageerd en hoe was dit voor jullie?

– Hoe voelt het voor jullie als stel in Stad?
– Welke normen, waarden, rituelen, momenten, herinneringen koesteren jullie in jullie relatie?
– Wat wens je je mede-Groningers (stellen, of singles op zoek) toe, om de liefde te kunnen vieren?

Open, eerlijk, ieder op zijn of haar eigen manier verliefd, stralend, maar ook zonder het mooier te maken dan het is, vertelden de stellen over hun ontluikende, wortelschietende en bloeiende liefdes. Over dat verschil in religie tussen partners geen rol hoeft te spelen. Dat leeftijdsverschil juist ruimte biedt voor goede gesprekken. Dat het hebben van verschillende culturele achtergronden een verrijking van je relatie kan zijn. En ja, ook over dat ze soms nagestaard worden. Dat hand in hand over straat gaan ‘nog wel een dingetje is’. Of dat ze in de war zouden zijn, dat het slechts een fase was, en het wel weer over zou waaien.

De portretten van de stellen zie en lees je hier terug.

Valentijnsdag

Op 14 februari 2019, Valentijnsdag, is de officiële lancering van de campagne. De posters zijn op verschillende plekken in Stad te bewonderen (onder andere in veel abri’s en in een expositie bij de Academie voor Sociale Studies van de Hanze Hogeschool). Daarnaast is er vanaf 19.30 uur een Studium Generale in het Academiegebouw, met als thema Onbegrensde liefde, over vrije partnerkeuze. Verschillende experts komen aan het woord, en je kunt de liefdeskoppels uit de campagne ontmoeten. In het Groninger Forum kun je ‘s middags op de foto met je geliefde en naar huis met een voor jullie persoonlijk geschreven liefdesbrief! Siese Veenstra maakt de foto’s, Lieke van den Krommenacker schrijft de brieven.

Effect

‘Het beeld dat bij het brede publiek bestaat over wat een ‘normaal’ verliefd stel is, wat op te rekken’, ofwel bijdragen aan acceptatie van diversiteit in de liefde en vrije partnerkeuze was zoals gezegd een van de doelen van de campagne. In een interview met de initiatiefnemers in Dagblad van het Noorden (Lieke van den Krommenacker, 8-2-2019) valt te lezen: “Aan de ene kant is er een groep mensen die verlangt naar meer ruimte en individuele vrijheid”, zegt Schurer. Wat je dan ook altijd ziet, is een tegenbeweging: een groep die liever vasthoudt aan meer afgebakende sociale normen.” Desondanks hebben beide heren het idee dat er vooruitgang wordt geboekt. Of dit ooit leidt tot een volledig inclusieve samenleving? Ze weten het niet. Schurer: “Volgens mij hebben we de plicht om in elk geval hoopvol te zijn en te blijven proberen ons eigen perspectief te toetsen aan dat van een ander.”Boon knikt. “Uiteindelijk is het enige zinnige wat je kunt zeggen tegen iemand die verliefd is toch gewoon: wat supergaaf voor je!”.”

 

 

Tekst: Iris Engelsman