| Zorg in Coronatijd Dat is Groningen
Sluit
Menu
Zorg in Coronatijd

Reportage

Zorg in Coronatijd

Op 8 april startten Zorgbelang Groningen, Platform Hattinga Verschure en zaVie de meldactie ‘Zorg in coronatijd. Inwoners van de provincie kunnen een vragenlijst invullen over de gevolgen die coronamaatregelen hebben voor henzelf of voor hun naaste. Hebben ze te maken met het uitstellen van een behandeling of is de dagbesteding gestopt? Hoe worden ze hierover geïnformeerd? Welke invloed heeft dit op hun leven? Hoe is het als je niet meer op bezoek kunt bij je naaste, of geen bezoek mag ontvangen? Als je meer moet mantelzorgen? Maar vooral ook: welke mooie oplossingen worden bedacht om zorg, ondersteuning, dagbesteding en het contact met naasten door te laten gaan? Inmiddels hebben 180 mensen – vooral ouderen- de vragenlijst ingevuld.

Problemen

Veel mensen hebben te maken met uitgestelde afspraken bij polikliniek, tandarts of fysiotherapeut. Daar is doorgaans begrip voor, maar het blijft lastig dat er geen duidelijkheid bestaat over wanneer de zorg weer hervat gaat worden. Beeldbellen kan helpen en het is ook fijn als er aandacht en begrip is voor de gevolgen van het uitstel.

Hieronder een greep uit de problemen die mensen tegenkomen:

Iemand die niet meer naar de dagbesteding kon schreef: “Mijn hele structuur is weg. Iederz ging dicht en op het Steunpunt mocht ik ook niet meer werken. De eerste week ben ik helemaal binnen gebleven, want de begeleiding zei dat ik niet naar buiten mocht. Mijn broer was het hier niet mee eens. Nu wandel ik wel weer een paar keer om toch maar buiten te zijn. Het is niet fijn als je in de war raakt over wat wel mag of wat niet en mensen over mij gaan beslissen.”

Vooral de beperking van bezoek voor jongeren die opgenomen zijn door Jeugdhulp, wordt zwaar gevoeld. “Ze mag haar zusjes niet meer ontvangen in de behandelgroep. Normaal gingen ze samen een spel spelen als het rustig op de groep was.”

Voor mantelzorgers kan het ook zwaar zijn: “Onze dochter kon het niet aan en we hebben haar mee naar huis genomen.” Iemand anders schreef:“Ik kom niet meer aan eigen werk toe, ben alleen nog bezig met mantelzorgen.”

Oplossingen

Voorbeelden van oplossingen worden gelukkig ook gegeven: “Jazeker, koken voor een buurvrouw en mijn man heeft haar geholpen met de iPad online te krijgen zodat ze met kinderen en kleinkinderen kon facetimen.”

en:“Wandelen, via de telefoon zingen of muziek maken, iemand is toch bij een zorgboerderij begonnen, we brengen breiwerkjes bij mensen of kleurplaten, fotoboekje etc.!”

Een vrijwilliger die voor demente mensen zorgt schrijft:”Met de bezoekers hebben we vanaf het moment dat de coronamaatregelen zijn gestart, telefonisch contact en we sturen kaartjes om zoveel mogelijk te kunnen helpen.” 

Je kan nog steeds een melding maken.Hier is de vragenlijst. Mailen kan ook naar meldpunt@zorgbelang-groningen.nl of bellen : 050 571 3999 ( maandag tot/met donderdag.)