| Groningen viert de liefde! Dat is Groningen
Sluit
Menu
Groningen viert de liefde!

Reportage

Groningen viert de liefde!

Zijn

Dat je de ware liefde ook via het digitale dating circuit kunt vinden, bewijzen Sietske en Henzson. Ze ontmoetten elkaar via Tinder, en zijn sindsdien onafscheidelijk. “Tinder gaat natuurlijk in eerste instantie om wat je ziet. Ik vond dat Sietske er anders uitzag dan alle andere profielen die voorbij kwamen. Ze viel op, ze sprong eruit”, vertelt Henzson. Na de Tindermatch stapte het stel al gauw over op WhatsApp, om vervolgens eerst twee maanden gepassioneerd te appen. De eerste date liet nog even op zich wachten. “We hadden geen haast”, lacht het stel.

Heen en weer appen groeide uit tot heen en weer reizen. Henzson woonde destijds in Leeuwarden, Sietske in Groningen. Ze herinnert zich een specifieke date in Stad: “Na ons afspraakje bracht ik hem naar het station. Pal voor ons ontstond een ruzie tussen twee mensen. Zonder twijfel stapte Henzson op ze af en suste de boel, heel kalm. Ik smolt ter plekke, ik was verliefd.” Na een paar dates verhuisde Henzson naar Sneek, en even later volgde Sietske; ze gingen samenwonen. Iets wat hun omgeving in die begintijd niet had zien aankomen. Lachend vertellen ze over de stereotypen die voorbij kwamen: “Het zal heus niet lang duren. Er zijn vast meerdere vrouwen, zo cliché.”

Niets bleek echter minder waar, want inmiddels zit het stel samen op de bank in hun huis in de Groningse Oosterparkwijk. “In Sneek voelde we ons als gemengd stel best wel bekeken. Hier in Groningen is dat veel minder. Deze stad is sowieso veel gemixter. En het hangt natuurlijk ook wel af van het buurtje waar je woont. De Oosterpark is echt heel multicultureel”, zegt Henzson. “We houden ervan om hier samen thuis te zijn, om samen lekker niets te doen,” vertelt Sietske, “soms ben je zo druk dat je niet samen de rust pakt”, vult Henzson aan. Het stel vindt ontspanning in de dagelijkse dingetjes, dichtbij huis, dichtbij elkaar. Lekker veel knuffelen. Samen koken, gamen, zingen.

Henzsons roots liggen op Aruba. Zijn afkomst speelt geen grote rol in hun relatie. Het geloof evenmin. “Maar ik vind het wel heel belangrijk dat je weet waar je vandaan komt, dat je je achtergrond kent. Als we kinderen krijgen, gaan we ze tweetalig opvoeden en kennis laten maken met de Arubaanse cultuur”, zegt hij. “Soms zijn er wat verschillen in hoe we emotioneel met dingen omgaan”, legt Sietske uit. “Maar dat kan natuurlijk ook gewoon een verschil tussen man en vrouw zijn. Kortgeleden hebben we samen een heel verdrietige miskraam moeten doorstaan. Ook al gingen we verschillend met ons gevoel om, toch konden we alles goed met elkaar delen, en daardoor hebben we het verdriet samen kunnen aanpakken.”

Sietske wenst haar stadsgenoten dan ook toe om niet bang te zijn om liefde te geven, en te ontvangen. “En wees lekker jezelf”, zegt Henzson. “Verander niet, je valt toch een keer door de mand. Hoe meer je jezelf kunt zijn, hoe gelukkiger jij je kunt voelen.”

 

Over de schrijver – Iris Engelsman

over de fotograaf –  Inge Nicolaij