| Women @ work Dat is Groningen
Sluit
Menu
Women @ work

Verhaal

Women @ work

Op 20 oktober organiseerde de HORNBACH een projectavond voor vrouwen.

Tijdens deze projectavond is het de bedoeling dat vrouwen leren om wanden af te werken, tegels te leggen,  elektriciteit aan te leggen,  verbouwingen voor te bereiden en om te gaan met powertools. De basisprincipes zullen worden besproken en geleerd aan de vrouwen die zich hadden aangemeld.

Een paar dagen hiervoor heb ik Renée de Brouwer (marketingproject- en eventcoordinator),  aan de lijn. Ik vraag gelijk aan haar waarom het belangrijk is dat vrouwen kunnen klussen. ‘Het is een trend geworden dat er steeds minder wordt geklust. Met deze campagne wil ik vrouwen inspireren om over die drempel heen te stappen en zelf te leren klussen. Ik wil een grote doelgroep stimuleren.’ Renée is het er mee eens dat mannen vaker klussen dan vrouwen. ‘Dat komt mede ook door de traditie. Traditioneel gezien doen mannen de klusjes in huis, dus die durven dan ook eerder de eerste stap te zetten.’

Als ik de Hornbach binnenkom voor de projectavond, zie ik veel vrouwen. Ik ben hier best verbaasd over, want ik had nooit gedacht dat er zoveel vrouwen geïnteresseerd zouden zijn in klussen.

De vrouwen worden verdeeld in groepjes en gaan verschillende klussen verrichten. Zelf begin ik bij tegels leggen. ‘Goh, is helemaal niet moeilijk,’ hoor ik een van de vrouwen zeggen terwijl ze een tegel aan het leggen is. Een aantal vrouwen knikt zelfverzekerd.

Een van de medewerker, Celine, helpt me bij het leggen van tegels. ‘Vrouwen kunnen zeker klussen. Ik heb vroeger gewerkt als bouwvakker. Ik was de enige vrouw in een werkgroep vol met mannen.’ Ze werd onderschat. ‘Maar ik was uiteindelijk wel degene die het langst bleef om af te maken waaraan ik was begonnen, terwijl zij allemaal naar huis gingen.’

Bij de volgende klusjes bleef ik dezelfde zin horen van andere vrouwen: ‘Dit is niet moeilijk.’
‘Wat een mooi initiatief,’ denk ik. Want met zo’n avond inspireert Hornbach veel vrouwen om te dúrven klussen.

Na afloop praat ik nog even met Folko Koolhof (vestigingsmanager), die me laat weten dat hij de klusjesdag ‘geweldig’ vond en ‘zeker voor herhaling vatbaar’.

Correspondent Women @ work