| Wind of Change in Selwerd Dat is Groningen
Sluit
Menu
Wind of Change in Selwerd

Verhaal

Wind of Change in Selwerd

25 september opende wethouder Paul de Rook de buurtbraderie in Selwerd. De definitieve plannen voor de wijkherinrichting zijn klaar. Ook is begonnen met de aanleg van het warmtenet. Maar wat gebeurt er op sociaal vlak?

Tijdens de drukbezochte Sunny Selwerd Braderie liep je heel georganiseerd Selwerd tegen het lijf. In figuurlijke zin dan, want de coronamaatregelen werden duidelijk aangegeven en goed gehandhaafd. Bewoners konden kennismaken met  energiecoaches. Ahmad van Babaddaar was present met een cultureel programma, de buurttaxi was er,het Taalhuis, en nog veel meer initiatieven waren aanwezig. 

Terwijl soms de flyers door een aantrekkende herfstwind meters de lucht invlogen, liep ik over de anders altijd drukke Mispellaan. Bij een kraam met heerlijke, exotische hapjes kwam ik Derk Jaap Bessem tegen, voorzitter van buurtcentrum Sonde 2000. Altijd opperbest gehumeurd vertelde hij over hoe het was om in zijn beginjaren te bouwen aan een burennetwerk terwijl de gemeente verwoestende plannen had. Nu staat de gemeente aan de kant van de bewoners van Selwerd en vinden er in goede harmonie grote veranderingen plaats.

Verbinding

Naast de kraam van Sonde2000 stond Hilde Withaar van Missie050. Zij bouwt een burennetwerk in Selwerd en staat voor ‘verbinding’, zoals ze zelf zegt. Zij vertelde  hoe bewoners in coronatijd veel meer burenhulp zijn gaan geven. Selwerd staat bekend om haar inwoners die weinig binding met de wijk hebben. Bijzonder om te zien dat juist tijdens een crisis zoiets moois kan opbloeien.

De zon begon weer volop te schijnen. Diverse mensen deden hun jas uit. Een WIJ-medewerker begeleidde een jonge moeder met haar kind naar Rian Wesseling van Together Huiswerk. “Deze mevrouw heeft een vraag over huiswerkbegeleiding.” Together Huiswerk is een nieuw bewonersinitiatief dat migrantenkinderen helpt bij het maken van  huiswerk en het leren van de Nederlandse taal, omdat  de anderstalige ouders dit niet altijd kunnen. Een ontmoetingsplek die  stilletjes aan heel belangrijk is geworden voor diverse gezinnen.

Verandering

Verderop in de straat kwam ik een rode auto tegen die als ideeënbak fungeerde. Wijkbedrijf Selwerd stond er met een kraam naast. Door en voor de bewoners, een slogan die onder René Paulissen steeds meer gestalte krijgt. Terwijl de vrolijke klanken van Karam Shabat, verbonden aan Babaddaar, over het plein galmde, realiseerde ik me: verandering hangt in de lucht. De Mispellaan waar nu geen auto’s rijden, zal definitief wandelgebied worden. Dit is een wijk die  niet alleen groener wordt, maar ook socialer. Onder de oppervlakte groeit er wat. Verandering is op komst.

tekst op de foto: de bloei van de stad is ook jullie bloei

 

Correspondent Evert Sulman

‘Evert Sulman is kwartiermaker bij Stichting Quartermasters en verbindt, initieert en jaagt aan. Hij schrijft over de bloei van de stad en het (on)recht dat stadjers tegenkomen’.