| Weet wat je zegt! Dat is Groningen
Sluit
Menu
Weet wat je zegt!

Algemeen nieuws

Weet wat je zegt!

”Luisteren, argumenteren, presenteren en samenwerken’ dat zijn vaardigheden die best belangrijk zijn. Kinderen van groep 7 en 8 van diverse scholen in Groningen hebben dat de afgelopen weken geoefend in diverse kerken. ‘Weet wat je zegt’ is een burgerschapsproject van Groninger kerken speciaal ontwikkeld voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Niet alleen leren ze essentiële debatvaardigheden, ze verkennen ook kunst en erfgoed.

Er vonden vier voorrondes plaats in de kerken van Adorp, Oude Pekela, Baflo en Tolbert.  Daarbij gingen telkens twee klassen met elkaar in debat.  Het laatste debat tussen de finalisten SWS Noorderlicht uit Rasquert en OBS De Oleander uit Stadskanaal vond plaats in de Akerk in Groningen met Daphne de Bruin als debat leider. Ze debatteerden over drie stellingen, die betrekking hadden op kerken en hun omgeving. De school uit Rasquert won dit debat met een klein verschil. De jury bestond uit Kinderburgermeester Jorn, wethouder Mirjam Wijnja, Patty Wageman directeur van Groninger Kerken en Bart Breman, directeur van GRID Museum.

Daphne de Bruijn als debatleider was enthousiast over de kinderen: “Hier staan geen kinderen tegenover elkaar, hier staan mensen met een mening”.

Het burgerschapsproject ‘Weet wat je zegt’ past in het streven van Groninger kerken om kerken die vaak geen religieuze functie meer hebben te transformeren tot levendige centra van gemeenschap.  Dat jongeren vaardigheden ontwikkelen in luisteren, argumenten en samenwerken is belangrijk want zij zijn de toekomstige beleidsmakers, kerkbeheerders en vrijwilligers.