| Wanneer moederdag en nieuwjaar op 1 dag vallen Dat is Groningen
Sluit
Menu
Wanneer moederdag en nieuwjaar op 1 dag vallen

Verhaal

Wanneer moederdag en nieuwjaar op 1 dag vallen

Voor veel stadjers is het een nieuwe ervaring. Wanneer moederdag en nieuwjaarsdag op één dag valt, komt er een grandioos feest. Afgelopen donderdag dansten, zongen en vierden 300 mensen tijdens het nieuwkomersfestival in het Floreshuis. Wethouder Carine Bloemhoff opende het festival en wenste iedereen een “Noroez Mobarak”, een gelukkig Perzisch nieuwjaar.

Moeders verwennen

In het voormalig Perzische rijk vieren mensen traditiegetrouw bij het begin van de lente Noroez. Het begin van een nieuw jaar. In diverse Arabische landen wordt bij het begin van de lente ook moederdag gevierd. Ook in Syrië, Jordanië en Irak. Net als in Nederland staat het geven van een cadeau aan moeders centraal. Je kan Moeders zijn verrassen met rode rozen, maar ook vrouwen die een moederfiguur zijn. Het is goed om moeders te verwennen!
De Koerdische Groninger Srud zong liederen, terwijl andere mannen, vrouwen en kinderen in klederdracht dansten. De swingende traditionele muzieknoten vulden de hele benedenverdieping van het Floreshuis. Ook waren de Afghanen van de partij met de wereldberoemde Iyar Alizai die prachtige muziek maakte op zijn instrument dat een kruising is tussen een harmonica en een doedelzak. Natuurlijk waren er ook heerlijke hapjes uit het door terreur verscheurde land.

Netwerken

Tussen de festiviteiten door maakten veel mensen gebruik van het netwerkmoment. In een zaal stonden stoelen tegenover elkaar opgesteld. Oude en nieuwe Groningers konden daarin plaatsnemen en elkaar in het kort vertellen waarmee zij hulp nodig hebben en hoe zij op hun beurt iemand konden helpen. Bijzondere matches zijn gemaakt. Groningen is na deze avond nog meer verbonden met elkaar!

Driemaal traden diverse artiesten uit het kunstenaarsgezelschap Babaddaar op. Dit is een door het Noord Nederlands Toneel ondersteunde groep Syriërs die hier sinds twee tot drie jaar het Groningse artistieke leven verrijken. Danser en acteur Ahmad Abdulwahhab, die later die avond ook bij een ontmoeting van De Wijk De Wereld aanwezig was, geeft leiding aan Babaddaar, Arabisch voor ‘de deur staat altijd open’.

Tijdens de avond maakten bezoekers ook kennis met de Eritrese cultuur, helaas kon de koffieceremonie niet doorgang vinden. De organisatie van Groningen Verwelkomt gaat later in het jaar een speciale Eritrese avond organiseren.

De winter is voorbij

De succesvolle interculturele avond stond in schril contrast met de aanslag in Utrecht eerder deze week. Waar verschillende mensen met diverse achtergronden elkaar als mensen tegemoet treden, ontstaat er saamhorigheid en dat geeft vertrouwen voor de toekomst. De winter is voorbij, de lente is begonnen!

Foto’s gemaakt door Willem van der Velde

Correspondent Evert Sulman

‘Evert Sulman is kwartiermaker bij Stichting Quartermasters en verbindt, initieert en jaagt aan. Hij schrijft over de bloei van de stad en het (on)recht dat stadjers tegenkomen’.