| ‘Voor ze verdwijnen’ Dat is Groningen
Sluit
Menu
‘Voor ze verdwijnen’

recensie

‘Voor ze verdwijnen’

VOOR ZE VERDWIJNEN, een buitengewone expeditie ….

Voor ze verdwijnen, moet je deze beleving meemaken!

Als ‘blinde kip’ ben ik normaal gesproken niet zo’n liefhebber van theater: ik mis letterlijk de helft. Maar dit is geen voorstelling waar je de draad verliest als je het verhaal visueel niet kunt volgen, het is een wereld om in meegezogen te worden.

Zo verging het mij tenminste bij de Natuurplaats Noordsche Veld in Norg.

De omgeving is deel van die wereld of omgekeerd: bos, buitenlucht, de ondergaande zon en het gekwinkeleer van de vogels…  Ik twijfel nog even of het geluid opgenomen is, maar de andere mensen zeggen dat het ‘echt’ is.

Wat is echt en wat is  fantasie? Wat is het verschil?

Dat doet er niets toe in deze expeditie. De kabouters zijn zo overtuigend dat je vergeet dat ‘we zeggen’ dat kabouters niet bestaan. Ik vergeet ook de gespeelde ‘vergroting’ als verklaring van de natuurbeschermer en de wetenschapper. Die net dat snufje humor en tekst meegeven dat ik nodig heb om enigszins op het spoor te blijven van het bedoelde verhaal. Alsof dat belangrijk is…

De boodschap komt toch wel over.  Wat die boodschap is? Dat zal voor iedereen wel iets anders zijn.

De voorstelling raakt je hart en voor mij gaat het over ‘anders’ durven zijn. Vragen stellen, nieuwsgierig zijn en uit de band durven springen: zomaar zonder puntmuts en buiten het veilige reservaat.

Het Houten Huis is altijd geweldig in technisch vernuft en details. De mol-ambulance en de logica dat kabouters niet geboren worden, maar uit een ei komen…

Pas op! Nu ga ik teveel details vertellen.

Mijn dringende advies: ga mee op expeditie en laat je verrassen door de kabouterwereld.

Voor ze verdwijnen…

Verbeelding is onbeperkt.

Voor ze verdwijnen is nog te zien op Oerol Terscheling van 8 tot en met 16 juni en tijdens het theaterfestival Boulevard in Den Bosch van  1 t/m 11 augustus.