| Vaktaal voor migranten Dat is Groningen
Sluit
Menu
Vaktaal voor migranten

Algemeen nieuws

Vaktaal voor migranten

Om als statushouder in Nederland aan het werk te gaan is nogal wat nodig, niet alleen de Nederlandse taal is belangrijk, ook de omgangsvormen, gewoontes en de vaktaal die in een bedrijf gesproken wordt moet je kennen en begrijpen. In Groningen is een pilot gestart waar een aantal jonge statushouders die in een technische bedrijf aan de slag willen bij gespijkerd worden.
Renske Feddema is taaldocente bij het Alfa-college.  ‘Vaktaal’ is een breed begrip, zegt ze, “Het varieert van gereedschap en materialen tot regels in een bedrijf. ‘Pauze’ is ook vaktaal, net als ‘nooduitgang’. Dat leer je niet bij basis Nederlands. Vaktaal is nodig. Als je in Nederland komt, ben je verplicht om in te burgeren. Je leert basistaal als boodschappen doen en een woning huren. Maar als je gaat werken leer je zoveel nieuwe dingen, en zoveel nieuwe woorden, in de praktijk zit daar echt een hiaat. Bedrijven geven soms aan dat ze niet goed met deze nieuwe werknemers kunnen communiceren. Ik heb bijvoorbeeld meegemaakt dat iemand aan het lassen was zonder veiligheidsbril, zonder overall. Dat had hij in zijn thuisland jaren gedaan. Hier zijn de regels anders, daar loop je in de praktijk steeds tegenaan. Thuis 050 heeft toen gezegd: we moeten meer doen dan alleen werkervaring bieden. Jonge statushouders moeten ook leren hoe het gaat in Nederland en welke taal je daarvoor nodig hebt. Maar het is ook: reflecteren op je zelf. Wie ben je, wat kun je en wat wil je? En we besteden ook aandacht aan: hoe blijf je gemotiveerd? Wat doe je als je je werk niet leuk vindt?” De motivatie onder de jongeren is groot, de lessen staan dicht bij de praktijk en ze weten waarom ze de taal willen leren.”

Thuis 050 (coördinatiepunt statushouders) werkt in deze pilot samen met iederz en het Alfa-college. Bij iederz doen de jonge statushouders werkervaring op, het Alfa-college ondersteunt met taallessen. Ook doen er statushouders mee die al op andere werkplekken binnen de gemeente werken. Ze hopen dat dit deze pilot na de zomer een vervolg krijgt.