| UPDATE Choose to Change Dat is Groningen
Sluit
Menu
UPDATE Choose to Change

Algemeen nieuws

UPDATE Choose to Change

Choose to Change 2020

 1. Woensdag 25 november– Digitale opening door wethouder Glimina Chakor en dans van Urban House – Oranje verlichting van het kunstobject ‘Ultra’ aan de Emmasingel in Groningen
 2. Woensdag 25 november – 2 workshops #metoo op het Alfa College.

Het Discriminatie Meldpunt Groningen verzorgt op 25 november een tweetal workshops op de Boumaboulevard van het Alfa College ter invulling van de burgerschapscarrousel. De workshop Gerust eropuit #metoo gaat over grensoverschrijdend gedrag. Tijdens deze workshop wordt een verbinding gemaakt met Orange the World en de activiteiten vanuit Choose to Change.

Het Discriminatie Meldpunt Groningen zal in de workshop gebruik maken van een educatieve short film welke gemaakt is in de binnenstad van Groningen. De film brengt in beeld wat jongeren kan overkomen tijdens een avondje stappen. Het overkoepelende doel van de voorlichting is om ervaringen en problematiek rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag in eerste instantie openlijk bespreekbaar te maken. Dit thema is nog steeds gehuld in taboes en hier openlijk over spreken zorgt voor een eerste aanzet om het beter bespreekbaar te maken. Daarnaast streven we middels het project naar het ontwikkelen van bewustwording en het ontwikkelen van sensitiviteit met betrekking tot de invloed en impact van grensoverschrijdend gedrag. Hierbij gaat het sterk over het kunnen aangeven van eigen grenzen en het verkennen van andermans grenzen. Naast het thema ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ hechten we ook veel waarde aan het bespreekbaar maken van de thema’s ‘ongelijkheid’ en ‘machtsposities’. Deze onderwerpen zijn zeer nauw verweven met ‘seksueel overschrijdend gedrag’ en door deze thema’s tezamen centraal te zetten, kunnen we problematiek in een breder perspectief plaatsen.

Over Discriminatie Meldpunt Groningen:

Het Discriminatie Meldpunt Groningen geeft verschillende workshops en trainingen over thema’s waarbij ongelijkheid een rol speelt. Daarnaast kan je bij het Meldpunt terecht voor vragen en advies over diversiteit of voor het doen van een melding van discriminatie.

Over de burgerschapscarrousels bij het Alfa College:

Tijdens de burgerschapscarrousel komen studenten in aanraking met diverse maatschappelijke onderwerpen waarover ze thuis wellicht niet veel meekrijgen. Door verschillende workshops te volgen, worden ze zich meer bewust van hun eigen opvattingen en die van anderen, maar ze verzamelen ook meer informatie over een bepaald thema waar ze nog weinig van wisten.

 

 1. Donderdag 26 november – The Movement

In samenwerking met Urban House (UH) Groningen hebben we The Movement gecreëerd. Het staat voor een beweging in de zin van een fysieke beweging, maar ook in de zin van een culturele beweging. We willen dat er dingen veranderen en deze beweging gaat daaraan bijdragen!

Choreografen van UH zullen een instructiefilmpje maken zodat iedereen mee kan doen. Er worden verschillende mensen en organisaties benaderd om hieraan mee te doen.

 

 1. Zaterdag 28 en zondag 29 november – Zonta: AFGELAST vanwege Corona. (Zonta zou net als vorig jaar rozen uitdelen tijdens het event in het kader van Orange the World op straat, om bewustzijn te creëren over geweld tegen vrouwen.)

 

 1. Dinsdag 1 december – Podcast Stichting #DeFAQ Deze podcast is opgenomen door Stichting #DeFAQ, waarbij Merlijn Poolman (nachtburgemeester van Groningen), Floris Jonker en Mulu Glas een gesprek voeren over seksueel geweld. Deze podcast richt zich vooral op het mannelijke perspectief binnen dit spectrum.

 

 1. Donderdag 3 december – BLOG x Nachtraad: Discussing“CONSENT”

Dit is een Instagram live sessie van de organisatie Black Ladies of Groningen (BLOG) en de Nachtraad, waarbij verschillende mensen in gesprek gaan over het onderwerp “consent”. Dit gesprek zal in het Engels zijn en wordt live gestreamed vanaf Instagram. Deze actie heeft als doel om (internationale) studenten meer informatie en discussie te bieden binnen het onderwerp van consent, waar bijvoorbeeld ook cultuurverschillen aan te pas kunnen komen.

 

 1. Vrijdag 4 december – VERS: Let’s talk “dirty” – 20:00 [UITVERKOCHT]

Let’s talk “dirty” is een event dat zich richt op jongeren tussen de 16 en 24 waarbij zij in gesprek gaan met onder andere Kim Holland over seks, consent en andere gerelateerde onderwerpen. Dit evenement wordt georganiseerd door VERS, het jongerenprogramma van het Groninger Forum. Er is een livestream voor de mensen die er niet bij kunnen zijn!

 

 1. Gezamenlijke advertentie in Noordelijke dagbladen in Drenthe, Friesland en Groningen.

Initiatief van GGD’s met als doel aandacht te vestigen op het onderwerp en mensen te wijzen op de mogelijkheden die ze hebben om iets te doen als het in de omgeving speelt.

 

 1. Release tijdens de week: Catcalls of Grunn: A day in the life of a woman in Groningen. Roos van Catcalls of Grunn en Merel van de Nachtraad gaan op pad en krijten verschillende catcalls op straat, bij plekken waar dit soort dingen vaak gebeuren en waarbij het dagelijks leven verstoord wordt, zoals de supermarkt of de winkelstraat. Er worden filmpjes gemaakt bij de verschillende teksten en de twee vrouwen gaan in discussie over deze onderwerpen. Deze filmpjes worden tijdens de week gepubliceerd om bewustzijn te creëren over catcalling.

 

 1. Release tijdens de week: Informatiepakket voor studentenverenigingen.De GGD Groningen en de Nachtraad hebben in samenwerking een horecatraining ontwikkeld dat gericht is op het uitgaansleven van Groningen en hoe verschillende horecagelegenheden hun beleid kunnen aanpassen om (seksueel) geweld tegen te gaan. Er wordt een informatiepakket samengesteld voor studentenverenigingen zodat zij meer informatie hierover kunnen krijgen en eventueel uiteindelijk zelf een training kunnen afnemen.

 

 1. Verwendag voor de vrouwen in de vrouwenopvang. Op deze dag gaan ze de vrouwen die daar wonen in de watten leggen met extra lekker eten, samen taartenbakken, massages en schoonheidsbehandelingen etc.

 

 1. Release tijdens de week: Lees- en kijklijst over dit thema, met aangrijpende boeken, films en podcasts samengesteld oor het Forum. Wordt gedurende de week gedeeld via de socials.

 

13. Vanuit huis, kan je mee doen met een digitale dance flash mob op het nummer Run the world van Beyonce. Hier vind je een tutorial en dit is ook de plek waar je  jouw dance kan                     uploaden.