| Toukomstbeeld van Groningen Dat is Groningen
Sluit
Menu
Toukomstbeeld van Groningen

Algemeen nieuws

Toukomstbeeld van Groningen

Bewoners van provincie Groningen mogen bij wijze van democratisch experiment vanaf 22 september uit 59 toekomst gerichte projecten kiezen.De projecten zijn een bundeling van 900 ideeën die  tot dit voorjaar door burgers, organisaties en bedrijven zijn ingediend. De bundeling gebeurde deze zomer – online vanwege corona – door de indieners en meedenkers zelf. Om een idee te geven hoe uiteenlopend de ideeën waren noemen we er een paar:

  • Het Groene Dorp. Dit is een meergeneratie centraal wonen project in Groningen stad centrum met een woonzorgcentrum waar ruimte is voor logés, klussen en fietsen, een gemeenschappelijke tuin, medische zorg en hulp van elkaar.  Er zijn zestig betrokkenen.
  • Nije Energie veur Grunn.  Schrijft: “Laten we voorop lopen in duurzame energie, met wind-op-zee, waterstof, biobased industrie en lokale energie.” Er is in Groningen immers veel kennis aanwezig en er zijn genoeg bedrijfspartners. “Laat Groningen koploper worden voor de energietransitie”.
  • 54 mensen hebben tot nu toe van de mechanische accu een favoriet gemaakt. Met deze accu – in de vorm van een grote toren- kan energie opgeslagen worden als er teveel is opgewekt met wind of zon. De toren zou ook een toeristische attractie kan worden met een restaurant bovenin en een skibaan naar beneden.
  • Veel enthousiasme is er voor NOORD multimediaal theaterspektakel 2021 in Zuidbroek,met live muziek, een surround bewegend videodecor van 80 meter. Het publiek -vanwege corona gehalveerd tot 20.000- wordt meegenomen in dit avontuurlijke en confronterende verhaal over uitdagingen, kansen, trots, liefde en heftige ontmoetingen in het koolzaadveld. Een voorstelling die Groningen op het podium plaatst, aanzet tot debat en een gevoel van trots en daadkracht. “De toekomst is nu, (..) het verlangen naar een meer betekenisvolle maatschappij wordt nu door de crisis versterkt en de huidige situatie biedt alle ingrediënten voor een nieuw begin’  vertelt theatermaker Geke Hoogstins.
  • en nog vele andere interessante, gewaagde, originele ideeën op het gebied van landbouw, inkomen, gezondheid, wonen, energie enz. –  in totaal twaalf gebieden.

Alle ideeën  vind je op de website van Toukomst. De ideeën gebundeld tot 59 projecten worden dinsdag 22 september gepubliceerd als bijlage bij weekbladen in Groningen en op de website van Toukomst

Vanaf 22 september tot 4 oktober mogen inwoners projecten uitkiezen, deze worden daarna geanalyseerd en bekeken op haalbaarheid waarna het  Toukomstpanel de gekozen projecten januari 2021 zal presenteren, als Toukomstbeeld van Groningen.

Vervolgens besluit het bestuur van Nationaal Programma Groningen welke toukomstprojecten uitgewerkt en uitgevoerd gaan worden. Provinciale Staten geeft daarna het definitieve akkoord. Voor Toukomstbeeld van Groningen is 100 miljoen beschikbaar.

foto: Noordrichter.nl/NOORD multimediaaltheaterspektakel