| Toegankelijkheid van de Digitale wereld Dat is Groningen
Sluit
Menu
Toegankelijkheid van de Digitale wereld

Algemeen nieuws

Toegankelijkheid van de Digitale wereld

Geen enkel van de 80 ziekenhuiswebsites voldoet volledig aan toegankelijkheidseisen voor mensen die digitaal minder vaardig zijn en maar 47 voldoen daar gedeeltelijk aan. Voor wat betreft de overheidswebsite is de situatie nog slechter: slechts 3 procent van de overheidswebsites is volledig toegankelijk.

Afgelopen maand kwam er bij de Tweede Kamercommissie Digitale zaken een brandbrief binnen. Namens mensen met een (verstandelijke) beperking, psychische kwetsbaarheid, laaggeletterden en ouderen pleit de brief voor een toegankelijke en begrijpelijke digitale samenleving. Dit gaat om 4,5 miljoen mensen die moeite hebben met het feit dat de analoge wereld steeds verder vervangen wordt door de digitale. De brief verwijst naar het VN-verdrag Handicap dat Nederlands heeft ondertekend.

Het gaat om mensen die het niet lukt een afspraak te maken met de gemeente, een WMO voorziening aan te vragen, of een ziekenhuis of doktersafspraken in te zien. Werknemers met een visuele beperking of beperkte handfunctie hebben moeite met de interne systemen (intranet) van de overheid omdat die niet toegankelijk zijn. Dat maakt de overheid niet tot een inclusieve werkgever.

De brief in ingediend door het Gebruikers Netwerk Digitale Inclusie. Aangesloten zijn ANBO-PCOB, Dwarslaesie Organisatie Nederland, Dovenschap, EMB-Nederland, Hoormij. NVVS, KansPlus, Dit Koningskind, LFB, MIND, Ieder(in), Oogvereniging, Sien, Spierziekten Nederland, Stichting ABC.