| Toegankelijk Dat is Groningen
Sluit
Menu
Toegankelijk

Algemeen nieuws

Toegankelijk

Nederland heeft in 2016 het VN verdrag Handicap, waarin de rechten van personen met een handicap genoemd worden. Samen met de werkgroep Toegankelijk Groningen heeft Spot Groningen onderzocht welke belemmingeren mensen met een beperking ervaren in een bezoek aan de gebouwen en evenementen en gezocht naar oplossingen. Aan de voorkant van de website staat helemaal onderaan het woord toegankelijkheid. Wanneer je daarop klikt kom je bij een pagina waar per handicap in heldere taal wordt uitgelegd wat Spot voor je kan doen.  Hieronder in het kort wat Spot Groningen kan aanbieden:

Voor mensen met een auditieve beperking is apparatuur beschikbaar en gratis te lenen, bovendien krijgt een gebarentolk een vrijkaart. Er zal vaker sprake zijn van boventiteling of een tolk op of naast het toneel. Ook is het mogelijk om om een specifieke plek in de zaal te vragen.

Spot streeft ernaar om jaarlijks een aantal evenmenten te voorzien van audiodescrition,  is die er niet dan is een vrijkaart beschikbaar voor een blindentolk. Ook is er de mogelijkheid je geleidehond mee naar binnen te nemen.

voor Rolstoelgebruikers is een gratis parkeerplaats beschikbaar, de gebouween zijn rolstoeltoegankelijk en zijn er in elke zaal rolstoelplaatsen n er is een gratis begeleiderskaart beschikbaar voor betaalde begelieders. Je kunt ook hulp krijgen bij het halen van een drankje.

Voor mensen met een verstandelijke beperking en/of psychische handicap is het mogelijk eerder de zaal in te gaan, ook kan je om specifieke plaatsen vragen en is een hulphond welkom.

Spot Groningen  selecteert ieder jaar voorstellingen en concerten die in samenwerking met Stadjerspas toegankelijk zijn voor minder draagkrachtige mensen.

Ouderen die minder goed ter been zijn of niet graag alleen op stap gaan kunnen een concert of voorstelling bezoeken via Stichting Vier het Leven. Je wordt dan thuis opgehaald door je gastheer/vrouw en gaat samen een avondje uit.

kan je niet naar een concert of voorstelling komen dan is er een selectie concerten en voorstellingen die je thuis vanaf de bank gratis kunt bekijken. Elk jaar zendt Spot concerten en voorstellingen via een besloten stream uit bij ouderen tehuizen, revalidatiecentra en ziekenhuizen.

foto: Wutsje –  creative commons