| Toegankelijk of rommelig? Dat is Groningen
Sluit
Menu
Toegankelijk of rommelig?

Algemeen nieuws

Toegankelijk of rommelig?

Wat leuk dat een architect schrijft over toegankelijkheid. Architect Marnix van der Scheer speelt een rol bij de verbouwing van het Groninger Hoofdstation. Hij heeft het dan ook over het glooiend betonnen voorplein waarvan hij het nu onvoorstelbaar vindt dat dat 20 jaar geleden zo spectaculair gevonden werd. Dus dat moest anders en opzoek naar hoe ze het in Amsterdam opgelost hebben kwam hij terecht bij een debatavond met als titel “Toegang van Amsterdam”.

Tot zijn verrassing ging het gesprek vooral over de inclusiviteit van het gebied. Over rolstoeltoegankelijkheid, contrastkleuren, geleidelijnen en liften en iemand met een visuele beperking gaf een presentatie van de dingen waar zij tegenop liep. Samen met veel andere architecten vond hij eigenlijk dat een ontwerp vaak te complex is om rekening te houden met toegankelijkheid. Hij schrijft: “Eigenlijk is het een kwestie van prioriteiten stellen, besef ik. Vind ik het wel echt belangrijk dat iemand met een beperking mijn ontwerpen kan betreden?”

en hij zegt uiteindelijk:

“Natuurlijk word ik als ontwerper niet op voorhand blij van contrastlijnen en de dwingende stijgingspercentages van hellingbanen. Maar juist door hier in een eerdere fase over na te denken, kunnen we toegankelijkheid integraal oplossen. Want mensen uitsluiten is zeker niet wat ik beoog. Zo voeg ik nog snel een goed voornemen aan mijn lijstje toe: inclusieve toegankelijkheid direct meenemen in het ontwerp. Niet als een verplichting, maar als een vanzelfsprekendheid.”