| Timmerdorp: meer dan hutten bouwen Dat is Groningen
Sluit
Menu

Algemeen nieuws

Timmerdorp: meer dan hutten bouwen

Sinds 2014 is Timmerdorp ieder jaar georganiseerd en is het uitgegroeid tot een begrip in de Groninger samenleving. Ook dit jaar zal het voormalige Suiker Unie-terrein in augustus weer volstromen met kinderen die een week lang hutten timmeren. Op het eerste gezicht lijkt het concept van Timmerdorp simpel: hout, spijkers en honderden kinderen. Er blijkt meer achter dit initiatief te zitten.

Bouwen aan de toekomst

Honderden jonge Stadjers wordt jaarlijks de kans geboden samen te werken aan het bouwen van een heus eigen dorp. Onder begeleiding van meer dan 100 volwassenen worden de jonge Groningers geïnspireerd om hun creativiteit te gebruiken, nieuwsgierig te zijn en het avontuur op te zoeken. Het samen bouwen van een ‘dorp’ en het creëren van een minisamenleving met huizen, winkels, wegen, bruggen en zelfs een zwembad, draagt bij aan de ontwikkeling van onze ‘Stadjers van de toekomst’ vertelt de organisatie. De kinderen worden gestimuleerd samen te werken en buiten te spelen. Om zelf aan de slag te gaan en te bouwen om zo zelfverzekerdheid te ontwikkelen. Door kinderen bijeen te brengen en ze kennis, vakmanschap, creativiteit en techniek te laten delen, worden ze zich bewust van de rol die ze zelf kunnen spelen in het vormen van de samenleving.

Samenwerken

Dat Timmerdorp niet zomaar een knutselweek is blijkt uit het feit dat er door de organisatie gedacht wordt vanuit drie maatschappelijke peilers: 1. techniek & creatie, 2. actief burgerschap, 3. een inclusieve samenleving. De kinderen leren met gereedschap en techniek omgaan, maar ook met tegenslagen in de bouw van hun hut en in het aanpassen aan bijvoorbeeld onverwachte weersomstandigheden. Hiernaast leren de kinderen te creëren wat zij ook in de wereld om hen heen zien: huizen, supermarkten, bruggen en wegen. Zo creëren ze hun eigen minimaatschappij. En hierin leren ze samenwerken met andere kinderen, hun ouders en met diverse begeleiders. Dit jaar is het zelfs zo dat de organisatie zich extra inzet om kinderen van minima, vluchtelingen en jonge mantelzorgers te betrekken bij het kinderdorp. Ook worden vluchtelingen – ofwel nieuwe Groningers – als begeleiders ingezet. Dit juist om hen een kans te bieden mee te doen en meer te leren over Groningen en meer in contact te komen met Groningers. En natuurlijk andersom: Groningers komen zo in contact met deze nieuwe bewoners van de stad.

Vrijwilligers

Dat Timmerdorp een succesformule is blijkt uit het feit dat het tot dusver ieder jaar snel uitverkocht is. Ook dit jaar waren alle kaarten binnen een paar minuten uitverkocht! Hierbij is het zo dat de toegangsprijs laag wordt gehouden om zo de toegankelijkheid te vergroten en een hoge prijs geen belemmering is voor ouders om hun kinderen mee te laten doen. Dat het uitverkocht is wil niet zeggen dat meedoen niet meer mogelijk is: wanneer er meer vrijwilligers zich aanmelden om te begeleiden tijdens deze dagen dan komen er weer nieuwe tickets beschikbaar. Bovendien: wie zich inschrijft als vrijwilliger kan direct tickets aanschaffen. Gelukkig maar: hoe meer kinderen kunnen meedoen aan dit evenement, hoe mooier dorp zij met elkaar kunnen bouwen.

Lees meer over dit mooie initiatief voor Groningse kids én wanneer de editie van 2018 begint op www.timmerdorpgroningen.nl!