| Theater voorstelling ‘Het Gevolg’ Dat is Groningen
Sluit
Menu
Theater voorstelling ‘Het Gevolg’

Algemeen nieuws

Theater voorstelling ‘Het Gevolg’

De nieuwe schoolvoorstelling van Theater De Steeg heet ‘Het Gevolg’ en gaat over groepsdruk en schuldvraag. In ‘Het Gevolg’ loopt een experiment van een docent flink uit de hand wanneer hij wil uitleggen hoe fascisme en buitensluiting ontstond voor de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen spelen het spel zo fanatiek dat het helemaal ontspoort.

De voorstelling is een onderdeel van het lespakket over polarisatie, groepsdruk en nepnieuws, met als doel het gesprek over polarisatie onder jongeren op gang te brengen. Het stuk is voor jongeren van 12 tot 23, van praktijkonderwijs tot MBO.  De jongeren zijn niet alleen maar toeschouwer, met het lespakket dat bestaat uit workshops en gesprekken worden ze actief betrokken.

De voorstelling belicht de thema’s fascisme en buitensluiting waar jongeren vandaag de dag veel mee te maken hebben. Regisseur Tristan Stäbler: “Er is, ondanks de desastreuze gevolgen en nasleep, een zekere parallel met de start van de Tweede Wereldoorlog. Het begint eigenlijk op hetzelfde punt. Mensen werden uitgesloten, anderen voelden zich voor het eerst gehoord en men werd aangespoord om in actie te komen. Deze voorstelling bespreekt soortgelijke thema’s, maar dan op een hedendaagse, behapbare manier. De problemen beginnen klein, maar groeien uit tot iets groots. Van micro tot macro. Totdat het uit de hand loopt.’’

beeld: De Steeg- Sebastiaan Rodenhuis, Nienke Maat