| The World’s Wife Dat is Groningen
Sluit
Menu
The World’s Wife

Algemeen nieuws

The World’s Wife

Vijf vrouwelijke performers verkennen hun historische en mythologische voorgangers. Ze laten zich daarbij leiden door de warme baritonzang van transgender operazangeres Lucia Lucas, die haar innerlijke stem als geen ander herkende en beantwoordde. Samen ondernemen ze een reis die leidt naar een (her)ontdekking van een collectieve en individuele, vrouwelijke stem.

Tijdens de kameropera hoor je stemmen van heel diverse vrouwen:  een seksueel ontwakend Roodkapje, Herodes’ vrouw als beschermende, moederlijke leeuwin. Verder een ode aan vrouwelijk componisten uit het verleden wiens muziek soms onterecht genegeerd werd, zoals Clara Schumann en Fanny Mendelssohn. Terwijl de personages hun individualiteit uitdrukken, blijven ze tegelijkertijd gestrikt in een mannelijk gesponnen web van verhalen.

The World’s Wife is gebaseerd op een dichtbundel van Carol Ann Duffy. De gedichten gaan over genderrelaties, de rol van vrouwen en de moeizame benadering van vrouwen in fictie, religie en geschiedenis. De gedichten geven een stem aan die vrouwen, vaak partners van ‘grote’ mannen. Ze plaatsen zo historische gebeurtenissen en mythen in een ander daglicht. Componist Tom W. Green schreef de kameropera voor zang, strijkwartet en loop station.