| Studente helpt vluchteling-student Dat is Groningen
Sluit
Menu

Algemeen nieuws

Studente helpt vluchteling-student

Nederlandse studenten die vluchtelingstudenten begeleiden. Dat is wat de stichting voor Vluchteling-studenten doet onder de noemer refugees@campus. Zo ook in Groningen, waar Monique Alberts (23) en Aram Asatrian (35) nu drie maanden mentor en mentee zijn. Toch voelt het alsof ze elkaar al jaren kennen.

“Andere culturen vond ik altijd al erg interessant”, vertelt Monique, tweedejaars toegepaste psychologie, aan de website OneWorld. “Toen ik de vacature van dit project zag, heb ik me meteen aangemeld.”

Aram doet een voorbereidingsjaar aan het Alfa-College en werd door een docent getipt om mee te doen. “Oorspronkelijk kom ik uit Armenië”, vertelt hij. “Ik ben al sinds 2007 hier, maar ik mag pas nu studeren: mijn asielprocedure duurde ontzettend lang.” In september hoopt hij een studie sociaal werk te beginnen.

Monique vindt het soms lastig dat Aram ouder is en meer levenservaring heeft. “Dan vraag ik me af of ik hem wel goed kan helpen, maar hij zegt dat hij veel aan onze gesprekken heeft.” Aram vult aan: “De samenwerking is fijn, maar vooral: Monique leeft echt met me mee.”

“We hebben een gezamenlijk doel”, vat Aram samen: “van elkaar leren en iets voor elkaar betekenen.” Monique: “Ik vond het mooi dat Aram in het begin tegen mij zei dat als ik iets nodig heb, hij mij óók wil helpen. Onze samenwerking is wederzijds. Hij leert mij ook veel. Zo vind ik het bijzonder dat hij, ondanks alles wat hij heeft meegemaakt, positief blijft. Daardoor besef ik extra dat het niet vanzelfsprekend is een opleiding te kunnen volgen.”