| Straatportretten Joram Krol in UMCG Dat is Groningen
Sluit
Menu
Straatportretten Joram Krol in UMCG

Algemeen nieuws

Straatportretten Joram Krol in UMCG

Foto: Joram Krol

Een bekertje met geld. Een dampende peuk in een paar gevouwen handen. Een doorleeft gezicht, mét een glimlach. Wie de Fonteinstraat van het UMCG tot voorbij ingang Oostersingel loopt en naar links kijkt, ziet een rij zwartwitfoto’s. Ze zijn van portretfotograaf Joram Krol.

Krol exposeert sinds 30 januari met tien straatfoto’s. Ze hangen er haast onopvallend. Net als Krol stille getuigen van het leven op straat in Stad. De beelden zijn intiem. Ieder lijntje, iedere rimpel is zichtbaar. De fotograaf stond letterlijk met zijn neus bovenop zijn onderwerpen. De foto’s aan de wand van het UMCG komen trouwens ook pas echt tot hun recht als je op minder dan een halve meter staat, net als Krol deed toen hij ze schoot.

Het kostte Krol bijna vijf jaar om zo dichtbij de mensen van de straat te komen. ,,Ik ben een van hen geworden. Het is een kwestie van integriteit.’’ Hij won respect en creëert daarmee een inkijk in een voor velen ongrijpbare, onbegrijpelijke wereld. Met zijn foto’s slaagt Krol erin verschillende werelden in de Stad met elkaar te verbinden.

Het is de bedoeling dat de expositie van Krol op negen andere plekken in Stad wordt herhaald, vertelt hij. ,,Hier hangen nu tien portretten. Bij de volgende expositie komen er tien bij.’’ Op de tiende en laatste bestemming moet de tentoonstelling uiteindelijk honderd foto’s uit zijn straatserie tellen. ,,En daarna is het tijd voor een boek.’’

Wil je ook een inkijkje in het straatleven? Het werk van Joram Krol hangt nog tot 26 maart in de Fonteinstraat van het UMCG (check onze Agenda). Wat de volgende locatie zal zijn, is nog niet bekend.

Meer zien? OOGTV maakte een videoreportage naar aanleiding van de opening van Krols expositie: