| Stille Strijd Dat is Groningen
Sluit
Menu
Stille Strijd

Algemeen nieuws

Stille Strijd

15 Januari is een kunstwerk op de Noordkant van het A-kerkhof onthult. Het beeld vraagt aandacht voor jongeren die een stille strijd leveren met mentale problemen. De gemeente wil met behulp van dit kunstwerk het gesprek rondom depressie en zelfdoding onder jongeren in Groningen op gang brengen. Juist nu er zoveel jongeren in de stad zijn vanwege ESNS is het goed dat dit enorme beeld hier aandacht voor vraagt.

Tijdens de onthulling sprak Roeland De Wilde over zijn worsteling met depressie, gaf de huisdichter van de RUG, Ruth Ruijgers een voordracht en trad de kleinkunst popmuzikant Marit Nygard op.

Roeland was open over zijn verhaal, hij wilde niet meer leven, vertelde hij en dat was iets dat hij jaren lang verborg. Toen hij zijn verhaal ging delen, kwam hij erachter dat hij niet de enige was die er dat soort gedachtes op na had gehouden. Stap voor stap met veel praten met vrienden, familie is hij uit zijn depressie gekomen. Dat is ook zijn boodschap: praat over de dingen die binnen in je leven, het geeft lucht en je zult merken dat je niet de enige bent die hiermee worstelt.

Zelfdoding is landelijk en ook binnen gemeente Groningen de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren onder de 30 jaar. De gemeente zet in op het voorkomen, zo vroeg mogelijk opsporen en bespreekbaar maken van mentale problemen. Het beeld van Saskia Stolz blijft in Groningen staan tot 29 januari en reist daarna door heel Nederland.