| Groningen viert de liefde! Dat is Groningen
Sluit
Menu
Groningen viert de liefde!

Reportage

Groningen viert de liefde!

Stamboom

De Groningse wijk Beijum heeft sinds kort twee nieuwe bewoners, en een derde is op komst. Siu en zijn hoogzwangere vrouw Lotte zijn nét naar hun nieuwe stek verhuisd, en tussen het schilderen en inrichten door vertellen ze met een verliefde gloed over hoe het zo’n acht jaar geleden tussen ze begon.

Hij was 26, zij was 19. Hij gaf een cursus in ‘Go’ (een Aziatisch bordspel), zij was zijn cursist. Na de cursus bleef ze wat vaker op de clubavonden van Go Club Groningen hangen, en al gauw bleek dat ze veel interesses deelden. Games, anime (Japanse animatiefilms), Azië. Het leidde tot veel praten, chatten, samen spellen doen, en uiteindelijk tot de eerste kus. Verkering is er niet gevraagd. Het was gewoon aan. Binnen een jaar woonden ze samen, en maakten ze samen hun eerste verre reis, naar Hongkong. Het vliegticket kreeg Lotte van haar ouders, een cadeau voor het behalen van haar middelbare schooldiploma.

Hun omgeving reageerde goed op hun relatie. Vrienden hadden hun liefde zelfs al voorspeld. “Ik zei het toch!” In het centrum van Groningen wordt het stel nogal eens aangesproken met de vraag om model te staan. “Kennelijk vallen we op, samen”, lacht Lotte. Het leeftijdsverschil had een rol kunnen spelen, de verschillen in hun culturele achtergronden hadden een rol kunnen spelen, maar dat was allemaal niet het geval. “Mijn ouders hadden vroeger misschien nog gehoopt dat ik met een Chinese vrouw thuis zou komen,” zegt Siu, “maar daar heb ik zelf echt nooit over nagedacht.”

 

Samen maken ze van hun eigen, afzonderlijke ervaringen gezamenlijke rituelen om te koesteren. Altijd samen warm eten, bijvoorbeeld. In zijn jeugd was Siu veel te vinden in het Chinese restaurant van zijn ouders, en daar stond altijd warm eten op het menu. Wierook branden brengt herinneringen aan Hongkong in huis. Samen een spel spelen brengt ze terug naar hoe het ooit begon. En straks, wanneer hun kleintje er is, gaat er tweetalig opgevoed worden. Nederlands en Kantonees.

Siu en Lotte wensen hun mede Stadjers toe dat ze niet al te bang zijn om een blauwtje te lopen in de liefde. “Zoek vanuit je interesses je partner,” zegt Lotte. “Kijk naar ons. Onze karakters zijn behoorlijk verschillend, je zou ons tegenpolen kunnen noemen. Maar we hebben dezelfde interesses, dat verbindt.” Siu vult aan: “En hou een realistische kijk. De liefde die je samen hebt opgebouwd, vervalt niet zomaar.”

Ergens in Hongkong staat een dorpstempel. In die tempel hangt een stamboom. Vroeger was daarop alleen de mannelijke lijn van de families te zien, maar inmiddels zijn daar ook de vrouwen aan toegevoegd. Een tijdje geleden zijn Lotte en Siu er op rituele wijze getrouwd, en nu prijkt ook Lottes naam op de stamboom. De naam van hun kindje kunnen ze binnenkort toevoegen.

 

Over de schrijver – Iris Engelsman

Over de fotograaf –  Inge Nicolaij