| Sport is voor iedereen Dat is Groningen
Sluit
Menu
Sport is voor iedereen

Algemeen nieuws

Sport is voor iedereen

Binnen de LHBTI gemeenschap is bij je sportclub uitkomen voor je geaardheid niet makkelijk. Niet iedereen voelt zich welkom of vrij genoeg om uit de kast te komen. In de kleedkamer heerst soms een macho cultuur waar het woord homo nog regelmatig als scheldwoord wordt gebruikt of er worden grapjes gemaakt die niet leuk zijn. Sommige sporters stoppen met sporten omdat ze zich buitengesloten voelen. Inmiddels zit er een klein beetje beweging in: in Australie, de VS en Engeland zijn bekende sporters uit de kast gekomen, in Nederland is dat (nog) niet het geval. Het zijn niet alleen medesporters die het LGHBTI-ers moeilijk maken, ook het publiek met z’n spreekkoren kan bedreigend overkomen. In Rotterdam was iemand het schelden van supporters zo beu dat hij  een eigen supportersclub oprichtte: de Roze Kameraden. Binnen no-time werd hij zo bedreigd dat hij niet meer in het Feyenoord stadion durfde te komen.

Met dit alles in het achterhoofd start gemeente Groningen dit sportseizoen met een pilot om bewustwording rond rond dit thema te vergroten. Samen met een aantal sportverenigingen worden rond sportpark Corpus Den Hoorn allerlei activiteiten georganiseerd. Een inclusieteam bestaande uit leden van enkele betrokken sportverenigingen helpt bij het creëren van draagvlak, er worden workshops gegeven voor trainers en leden, voor het Alfa-college en de Hanzehogeschool. Ze gaan ook deelnemen aan de All Together Challenge, een weekend waarin aanvoerders in het prof voetbal en hockey regenboogbanden dragen en zo steun tonen voor seksuele- en genderdiversiteit in sport.

Om het project meer bekendheid te geven zijn een aantal Groningse sporters ambassadeurs voor de pilot. Jeffrey Klok (van Lycurgus)  Robin Blaauw (studentenatleliek) en Mats van Wonderen (voetballer bij HF’19) vragen oa. via de media aandacht voor het thema.

De pilot is een samenwerking met de Alliantie Gelijkspelen, ook het huis voor de Sport Groningen, COC groningen/Drenthe, Hanzehogeschool en het Alfa-college zijn erbij aangesloten.

Vrijdag 16 september was de feestelijke aftrap op Sportpark Corpus den Hoorn. Pepijn Keppel auteur van De Laatste man was gastspreker. Pepijn beschrijft in De Laatste man de eenzame jaren dat hij top hockeyer was en niet voor zijn geaardheid durfde uit te komen.