| ‘Schoem’ Dat is Groningen
Sluit
Menu
‘Schoem’

Algemeen nieuws

‘Schoem’

Vida kashani en Amir Komelizadeh filmmakers geboren Iran, sinds 2011 wonend in Groningen herkenden dingen van henzelf in het verhaal dat  Ingeborg Nienhuis over Schoem schreef in haar boek ‘Schoem of De voarende Zoltkamper.’ Schoem is een schipper met een Marokkaanse achtergrond die het moeilijk vindt zich thuis te voelen in het Groningse vissersdorp Zoutkamp. “Schoem gaat over de strijd met je eigen identiteit en de maatschappelijke dilemma’s die daarbij komen kijken”, schrijven ze.

De film wordt opgenomen in Zoutkamp en behalve de acteurs speelt ook de Zoutkamper bevolking mee in de film van 15 minuten. De draaidagen zijn in het voorjaar, hopelijk is er dan ook goed weer want er wordt behalve in de kroeg ook op een kotter gefilmd. De première wordt deze zomer verwacht.

Vida en Amir vinden het belangrijk dat hun films een maatschappelijk doel raken. Ze zeggen ook: “Met deze film willen we iets teruggeven aan het Noorden. Dat voelt goed.”

De mannen kregen voor het scenario een geldprijs van 60.000 euro van de jury van de Toukomstfilm. Naast ‘Schoem’ vielen nog twee films en een documentaire in de prijzen. De jury vond het belangrijk dat de films de positieve kant van Groningen laat zien.

Toukomst is onderdeel van Nationaal Programma Groningen. Een programma waarin inwoners van Groningen op talloze manieren hun visies en ideeën hebben gedeeld over de toekomst van de provincie. Bewoners van Groningen zijn rechtsstreeks en massaal betrokken bij dit project dat een budget van 100 miljoen heeft.

beeld: visserijmuseum.com/onze-schepen/