| Pianoles van Julia Zubar Dat is Groningen
Sluit
Menu
Pianoles van Julia Zubar

Verhaal

Pianoles van Julia Zubar

Julia is mijn pianolerares. Elke week ga ik met plezier naar haar lessen toe en oefen ik op haar prachtige grand piano. Als Julia een keer een stuk voor mij speelt, sta ik versteld van haar talent. Hoe haar vingers moeiteloos over de toetsen glijden is inspirerend. Hierdoor besluit ik om een kort interview te doen met haar.
“Hoelang speel je al piano? “Sinds ik 5 jaar was”, antwoord Julia. Haar familie is erg muzikaal, vandaar dat ze zo jong begon. Op haar 19e komt Julia naar Nederland en verlaat ze haar vaderland, Oekraïne . “Voor mij was het een avontuur om naar Nederland te komen. Ik ging eindelijk de weide wereld in.”
Inmiddels speelt Julia al 32 jaar de piano en geeft ze met veel plezier pianoles in Groningen aan verschillende mensen. “Wat het lesgeven zo leuk maakt, is dat geen enkele les hetzelfde is. Elke leerling is anders en uniek.” De leerlingen die Julia les geeft verschillen qua leeftijd. Zelf vindt ze toch het lesgeven aan volwassenen het leukst. “Volwassenen zijn meestal uit zichzelf al gemotiveerd. Dat maakt het zo leuk voor mij.” Het is dan voor Julia erg bijzonder als ze ziet hoe het zelfvertrouwen van haar leerlingen groeit na oefenen. “Dit vind ik voornamelijk leuk omdat ik dat samen met een leerling bereik. Een leerling kan het niet zonder mij, maar ik kan het ook niet zonder een leerling. Het is een band die je opbouwt.”
Wel merkt Julia een verschil tussen hoe het is in Oekraïne vergeleken met Nederland. “Het begrip ‘amateur’ bestaat niet in Oekraïne. Als je aan iets begint, dan is het net een topsport. Je geeft alles of niets. Het is heel fijn om te zien dat in Nederland mensen nog zelfs beginnen aan de piano op hun 60e.”
Naast het lesgeven geniet Julia vooral van haar gezin, reizen en koken! Ze vindt het ook leuk om nieuwe dingen uit te proberen.
Tot slot vraag ik aan Julia wat ze nog graag wilt bereiken in haar leven. “Ik ben heel erg van het leven in het nu. We zullen zien waar de toekomst mij zal brengen.”

Correspondent Pianoles van Julia Zubar