| Over diversiteit Dat is Groningen
Sluit
Menu
Over diversiteit

Algemeen nieuws

Over diversiteit

Een paar keer per jaar organiseert Johan Weishaupt, adviseur diversiteit van gemeente Groningen een bijeenkomst van het Stedelijk Netwerk Diversiteit. Het netwerk bestaat uit professionals uit heel diverse delen van het Groningse maatschappelijk veld. Gisteren kwam cultureel geograaf Bettina van Hoven praten over een project waarin ze met jongeren die in een rolstoel zaten als co-researcher de stad ingingen, pashokjes uitprobeerden, de gangen in supermarkten opmaten (kan ik er langs!) en langs gaten in de stoep manoeuvreerden. Ze maakten samen een mooi documentje met tips voor personeel over hoe om te gaan met een klant in een rolstoel. Het was mooi om te horen hoe deze jongeren die soms zwaar gehandicapt waren door hun co-research zelf ook stappen richting meer zelfstandigheid/zelfverzekerdheid namen en hun grenzen verkenden.

Als tweede vertelde Aksel Cijntjes zijn levensverhaal. Vanwege een dwarslaesie zit hij in een rolstoel. Zijn verhaal in een notendop was zoals hij zei ‘Dwars’ en ‘lazy’. Geboren op Curaçao, heeft hij een veelbewogen leven achter de rug. Inmiddels wint hij prijzen met ligfietswedstrijden en is hij in gesprek met jongeren om ze op het goede pad te houden. Hij volgt de opleiding Intercultureel begeleider-sociaal werker bij het Alfa-college. Aksel is een voorbeeld van intersectionaliteit. Want omdat hij van kleur en gehandicapt is zijn er twee dimensies waarin hij achtergesteld, gediscrimineerd kan worden. Overigens vertelde hij dat wanneer er een foute opmerking wordt gemaakt over bijvoorbeeld zijn zwart zijn hij er een grapje van maakt. Maar niet iedereen zit zo in elkaar.

Als laatste liet Waard/Discriminatie meldpunt Groningen ons een paar filmpjes over micro agressie zien en hoe het je dwars kan gaan zitten wanneer er regelmatig mensen zijn die je vragen waar je vandaan komt (terwijl je in Nederland geboren bent) of zeggen dat je Nederlands zo goed is terwijl dat je moederstaal is. Ze lieten ons ook discussiëren over wat je als omstanders kan doen wanneer iemand een te botte opmerking maakt, bijvoorbeeld dat vrouwen toch eigenlijk aan het aanrecht horen. Hoe daarop te reageren gaf een levendige discussie en ook dat was leerzaam.