| Oud worden doe je samen in Groningen Dat is Groningen
Sluit
Menu
Oud worden doe je samen in Groningen

Algemeen nieuws

Oud worden doe je samen in Groningen

Burgers hebben een initiatief ontwikkeld dat uitwisseling tussen generaties makkelijker maakt: Het Groene Dorp. Het idee is ontstaan uit de vraag naar een alternatief voor de verzorgingsstaat die Nederland ooit was, maar steeds minder kan zijn. Groningers hebben het plan bedacht en zijn nu hard op zoek naar andere burgers die het idee willen steunen. Een soort crowdfunding. De gemeente heeft haar zegen al uitgesproken over het idee.

Een ‘meergeneratiewonenblok’, zoals de initiatiefnemers het noemen, is een wooncomplex met verschillende milieuvriendelijke aspecten, maar vooral sociaal duurzame aspecten. Zo komen er in het complex verschillende soorten woningen, waarin allerlei generaties en gezinsvormen kunnen wonen, een gezamenlijke ‘woonkamer’ voor activiteiten en een gezamenlijke binnenplaats. Maar iedere woning heeft ook een privé-buitenverblijf, dus de keuze is altijd aan de bewoners zelf. Ook komt er een woonzorghuis. Het woonblok is bedoeld om de sociale uitwisseling beter te kunnen faciliteren, het is aan de bewoners in hoeverre ze een gemeenschap vormen.

De bedoeling is dat de bouw in 2019 begint en dat de eerste bewoners in 2021 in hun huis kunnen. Het Groene Dorp bestaat uit een hele grote groep (vrijwillige) enthousiastelingen, die samen de initiatief-, plan- en uitwerkfase inrichten. Maar ook zodra de bouw begint, zijn extra handen nodig. Op dit moment lijkt een stuk privégrond in de Schilderswijk de beste locatie voor het woonblok.

Als je enthousiast wordt van deze plannen, neem dan eens een kijkje op de site van Het Groene Dorp. Daar kun je je onder andere aanmelden voor allerlei taken die nog vervuld moeten worden. Ook kun je je aanmelden als sponsor, om het initiatief nog meer draagkracht te geven. Door initiatieven als Het Groene Dorp laten de inwoners van Groningers zien dat ze achter een inclusieve samenleving staan en hier zelf actief een bijdrage aan leveren.