| Orange the world Dat is Groningen
Sluit
Menu
Orange the world

Orange the world

In Groningen start de internationale campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen met het verlichten van het kunstwerk Ultra op vrijdag 25 november 2022 om 19.30 uur. Vanaf 25 november tot en met 10 december kleuren verschillende plekken in de gemeente oranje. Behalve het kunstwerk Ultra, gaat het om het Academiegebouw, de Van DoorenVeste (Hanzehogeschool) en de koepel van DOT. Daarnaast wappert de campagnevlag op veel plekken in de gemeente. Dit jaar is het thema preventie, het investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Nadrukkelijk kiezen de samenwerkende organisaties ervoor om ook mannen en jongens te betrekken. Juist zij kunnen het verschil maken, bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag.

Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd in samenwerking met onder andere de GGD, Sense, de Nachtraad, WIJ Groningen, Zonta en Jimmy’s. We zijn even bij Jimmy’s langs geweest om te vragen wat ze gaan doen en Felix vertelde dat hun activiteiten al een maand in het teken staan van grenzen aangeven. Dat was mede dankzij Orange the World. Zo hadden ze al eens een kickbokssessie georganiseerd in het kader van het vergroten van de weerbaarheid

Ze gaan vrijdag een spandoek ophangen( zie foto!), willen een kroegcollege geven, over hoe je veilig opstap kan gaan, hebben een podcast gemaakt over grenzen aangeven (te vinden op spotify). En op vrijdag 25 november kan je tussen 12 en 13.00u bij jimmy’s ook meeluisteren naar een chatsessie op Youtube, georganiseerd door GGD Groningen. Hier gaan een paar mensen met elkaar in gesprek over het thema en kan je vragen stellen.

Op 1 december is er een wandeling ‘niet alleen in het donker’ die begint bij DOT en via het Noorderplantsoen en verder gaat langs plekken waar vrouwen zich niet veilig voelen. Er zijn meer activiteiten zoals het uitdelen van oranje rozen en mandarijnen.

Tijdens de Orange the World campagne wordt iedereen uitgenodigd om een deel van de oplossing te zijn, door medestander te zijn in de strijd tegen geweld. Door bijvoorbeeld mensen aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag, vrouwen en meisjes te ondersteunen als ze geweld melden. Met het ondertekenen van de medestander pledge geef je aan dat je je hier voor wilt inzetten.