Reportage
Orange The World
“Alle meisjes die ik ken zijn wel een keer aangerand en dat is bizar, ” zegt Merel Cuperus van de Nachtraad van Groningen. Let wel: ze zegt alle vrouwen! Wereld wijd is dit een probleem waaraan 25 november door Orange The World nationaal en internationaal aandacht wordt besteed, “Want”, zegt Merel “Het is nodig dat we ons hier meer bewust van worden.” Geweld tegen vrouwen gaat over aanranding, ongelijke behandeling, verkrachting, het je niet veilig voelen in de kroeg, thuis, op straat, waar dan ook. Merel Cuperus en Loesje Drenth van de Nachtraad willen samen met GGD, de gemeente en ZONTA Groningen (een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van vrouwen) het bewustzijn rondom seksuele intimidatie verhogen door aan te haken bij het internationale Orange The World initiatief.
Het Programma
Het programma rondom Orange The World vind je op facebook. Maandagavond worden in de stad een aantal plekken- oa. de DOT- oranje uitgelicht. De opening wordt door wethouder Glimina Chakor verricht op het Waagplein (dat ook oranje zal worden). De rest van het programma bestaat uit een film en lezingen met de mogelijkheid om achteraf met elkaar in gesprek te gaan. Vrouwencentrum Jasmijn zal maandagavond op het Waagplein demonstreren hoe je staat als een rots of het meebeweegt als water. De rots en water training helpt vrouwen (en mannen!) hun weerbaarheid en bewustzijn van hun grenzen te vergroten.
‘Chalk back’
Dinsdag gaan een aantal vrouwen samen met Roos de Boer vanaf de museum brug tot aan het Academiegebouw handjes krijten op straat. “Ongewenste handen” lacht Loesje. Sinds oktober schrijft Roos de Boer de seksueel getinte opmerkingen die ze op straat hoort (‘Ik ga je kapot neuken’) met stoepkrijt op de straat of stoep en maakt er een foto van voor haar Instagram account Catcallsofgrunn.
De Nachtraad
We vragen Merel Cuperus en Loesje Drenth van de Nachtraad hoe het er in het Groningse nachtleven aan toegaat en wat de Nachtraad wil gaan doen tegen seksuele intimidatie. Merel: “Seksuele intimidatie is één van zaken die onze aandacht vragen. Als meisje is het bijna normaal dat je wel eens lastig gevallen wordt, je bent altijd alert en moet altijd oppassen. Je vindt het ook bijna normaal dat het sociaal niet geaccepteerd is dat je iets vervelend vindt. Zo van ‘ah joh dat deed hij gewoon om te flirten’ en als je er een punt van maakt ben jij degene die de avond verpest.”
Veilig flirten
De vraag wordt dan hoe kan je veilig flirten? – Loesje: ”Daar zijn onderzoeken naar gedaan, het is heel persoonlijk, de één vindt iets wel leuk en de ander juist niet. Het is ook een kwestie van smaak; als je als vrouw van een slechte openingszin houdt, tja dan is dat is helemaal oké. Het leuke van uitgaan is juist dat het een plek is waar je lekker met mensen kan flirten en dingen kan uitproberen. Daar moet het wel een veilige plek voor zijn. Het is jammer dat er zoveel negatieve dingen gebeuren want dat overschaduwt de leuke dingen. Je moet als meisje zo opletten en dat geeft stress waardoor je niet meer kan genieten. En vergeet niet dat ook jongens het vervelend kunnen vinden, want ze weten dan niet meer van kan dit of kan dat- of krijg ik dan meteen een aangifte naar mijn hoofd geslingerd. En dat is ook niet de bedoeling .
Het is belangrijk dat we vervelende situaties voorkomen. Er zijn al veel campagnes geweest die gericht waren op slachtoffers en dat is ook belangrijk. Wij als de Nachtraad richten ons op de daders en dat kunnen trouwens ook vrouwen zijn. Wijzelf willen vervelende gebeurtenissen graag voorkomen en dat doen we door op elkaar te letten en bij onduidelijke situaties te vragen ‘Ben je oké’. Zo creëren we meer bewustwording , dat is giga belangrijk.”
‘Ben je Oké?’
Loesje: ”De vraag ‘Ben je oké’, is een rustige en open vraag. We hebben deze vraag van de Rutgerstichting overgenomen. Als ik zie dat iemand in haar kont geknepen wordt en ze reageert daar niet heel blij op en ik vraag van ‘hé is alles goed hier, hebben jullie een leuke avond?’ Niet op een agressieve manier, maar gewoon heel kalm, dan kan haar reactie iets zijn als ‘Nou, dit gewoon mijn vriendje zo leuk vind ik het nou ook weer niet, maar hij gaat gewoon mee naar huis’. Maar als het niet oké is en ze reageert op een andere manier dan kan je heel snel naar het personeel toe of ingrijpen, want we staan daar dan wel met z’n tweeën. Zo kan je voorkomen dat het uit de klauwen loopt en dat willen we bereiken. En als er niks aan de hand is dan is er niks aan de hand dan kan je gewoon verder. Maar dan weet de ander ook dat we op elkaar letten en dat geeft een gevoel van veiligheid. Juist in een veilige omgeving voel je je vrij om te met elkaar te ‘te spelen’ oftewel te flirten.”