Reportage
Ontdekdag voor nieuwsgierige kinderen
Hoezo maken melkpakken op een lopende band muziek? en ‘Hoe komen die geluiden in de melkpakken?’ vragen kinderen (en volwassenen)
Ze mogen het helemaal zelf doen. Zittend achter een microfoon en geholpen door Taeckele (creative programmer) gezeten achter een laptop. De muziekmachine was een onderdeel van een ontdekdag voor nieuwsgierige kinderen op het Suikerunie terrein georganiseerd de Broedplaats De Campagne.
De kinderen maakten ook een insectendecor voor hun zelf ingekleurde insecten (gemaakt met een echte lasersnijder) Een soort villa voor Gerrit de pissebed – overigens later vervangen voor een slak, ‘omdat die langzamer is’. De volgende stap was het in dit mini decor filmen (met 3D camera) van het drama rond Gerrit. Dit kon daarna bekeken worden met een VR (virtual reality) bril; hoe ziet de wereld eruit vanuit het perspectief van een insect?
De ontdekdag was een mooie combinatie van hightech en kinderlijke speelsheid en nieuwsgierigheid. Een paar meiden wilden liever nog even met hun insecten spelen dan naar het volgende onderdeel van de dag overstappen. Want het evolutiespel kon nog gespeeld worden en er zou nog een bezoek gebracht worden aan de grootste zadenbom, de ‘Bioremidiating Missile’ – een 14 meter lang projectiel vol zaden waarmee bloemen en platen uitgezaaid kunnen worden over de hele aarde. Een manier om met bommen de aarde te redden. Tot slot, aan het eind van een hete ochtend, gingen de kinderen nog de vloeivelden achterin het Suikerunie terrein in om insecten te zoeken, die daarna met behulp van een beamer levensgroot op het doek geprojecteerd zouden worden. Dat gaf weer een heel ander perspectief!
Broedplaats De Campagne bestaat uit een groep creatieve ondernemers werkzaam op het gebied van theater, beeldende kunst, innovatie, duurzaamheid en educatie. Achterop het Suikerunie terrein hebben ze een flinke werkplaats gebouwd, met ruimte voor evenementen, workshops etc. Zie de website van de Broedplaats. Deze dag voor kinderen werd mede georganiseerd door de RUG/Science LinX .
De Ontdekdag voor kinderen is het begin van een breder initiatief dat Leen van Wijngaarden (technisch creatief ontwikkelaar) een leerecosysteem noemt; een leeromgeving waar het kind vanuit nieuwsgierigheid en interesse zijn talenten ontwikkeld.