| Noorderzon verbindt Dat is Groningen
Sluit
Menu
Noorderzon verbindt

Algemeen nieuws

Noorderzon verbindt

Gedurende tien dagen transformeert het Noorderplantsoen iedere zomer van stadspark naar een achtertuin van de wereld. Sinds 1991 is Noorderzon een begrip in Groningen: duizenden bezoekers uit de stad, maar ook van heinde en verre komen naar het Noorderplantsoen om te ontmoeten, ontdekken en samen te zijn. Het festival symboliseert de sterke aantrekkings- en verbindingskracht van Groningen als stad: iedereen kan hier naartoe komen en zich thuisvoelen.

Toegankelijkheid voor iedereen

Noorderzon wil een festival zijn waar iedereen zich welkom voelt. Dit begint al met het fysiek kunnen betreden van de diverse locaties. Voor het openbare terrein betekent dit dat de vele kabels die over de weg liggen geen obstakel vormen, maar dat deze keurig worden weggewerkt met een ‘heuveltje’. Daarnaast is er een parkeerplaats ingericht voor mindervaliden en zijn er rolstoelplaatsen beschikbaar tijdens de meeste voorstellingen.

Ook denkt Noorderzon aan de doven en slechthorenden: niet alle voorstellingen zijn leuk om te bezoeken wanneer je niks kunt horen. Het Dovenclubhuis heeft daarom in samenwerking met Noorderzon een ‘kijkwijzer’ gemaakt voor voorstellingen die wél geschikt zijn voor doven en slechthorenden. Noorderzon gebruikt een icoontje, waaraan doven en slechthorenden kunnen zien dat ook zij deze voorstelling de moeite waard zullen vinden.

Hoewel Noorderzon grotendeels bedoeld is voor (jong)volwassenen, zijn er tal van voorstellingen en optredens die geschikt zijn om met de hele familie naartoe te gaan. Deze voorstellingen herken je ook aan een icoontje.

Dat is Groningen (c) Pierre Borasci
Noorderzon (Foto: Pierre Borasci)

De kracht van vrijwilligers

Als er één evenement is waar de toestroom van vrijwilligers enorm is, is het bij Noorderzon. Het is voor velen een eer om onderdeel uit te maken van de crew. Naast een klein, vast team worden er ieder jaar honderden vrijwilligers aangenomen. Tijdens Noorderzon 2016 waren het er meer dan 800. Zo veel verschillende vrijwilligers, met elk een verschillende achtergrond, die eensgezind en belangeloos samenwerken, heeft bijna iets magisch.

Makelaar van ontmoetingen

Noorderzon heeft een krachtige missie: makelaar zijn van ontmoetingen door het aanbod van uitdagende en relevante programmering. Daarin beschouwt Noorderzon de wereld als zijn achtertuin en het festival als aangewezen platform voor spiegeling en dialoog.

“Door zowel het uitdagende internationale programma als het publiek een centrale rol te geven, slaat Noorderzon een brug tussen artistieke actualiteit en brede toegankelijkheid.”

Er wordt als het ware een tijdelijk dorp opgebouwd, waar iedereen welkom is en waar men elkaar verdraagt. Sterker nog: het festival is eigenlijk een miniversie van wat de stád gedurende het hele jaar te bieden heeft: verdraagzaamheid, behulpzaamheid, verscheidenheid en vooral: gezelligheid. Noorderzon verbindt! En daarom past het zo goed bij Groningen. Want Groningers laten zich graag verbinden. Dit jaar doet Noorderzon ook mee aan de landelijke actie Geef een Toegift.

Noorderzon Performing Arts Festival vindt dit jaar plaats tussen 23 augustus en 2 september!