| Nightlife is starting again Dat is Groningen
Sluit
Menu
Nightlife is starting again

Nightlife is starting again

Het nachtleven begint weer op gang te komen, al zal het nog even duren voor het weer zal zijn als voor corona. “Maar moeten we wel willen dat het uitgaansleven weer het oude wordt?”   Dit vraagt Roos zich af in haar blog dat begin juli verscheen. ‘Resetting the Groninger nightlife: the beginning’.  ( engelstalige versie hier)

Roos, een 22 jaar oude stadjer startte augustus 2019 met een instagram account @catcallsofgrunn. Inmiddels heeft ze ruim 3500 volgers. Via instagram verzamelt ze ‘catcalls’, seksistische opmerkingen waar vrouwen flink last van kunnen hebben; gaat naar de plek waar dat plaatsvond en schrijft het met stoepkrijt in grote letters op straat of op de stoep. Eronder zet ze: #stopstreetharassment.

“Hey meisje wil je een worst?” of  “Hey lekker ding. Wat ben jij een lekker popje”,  of wat dacht je van iemand die je voorbijfietst en zegt  “Nou dat is wel een heel lekker kontje!”.

Roos wil het dus anders, een reset noemt ze het in haar blog. Ze zegt: “Als we na corona het uitgaansleven gewoon zo door laten gaan zoals voor corona, betekent dat dat er elke nacht mensen seksueel geïntimideerd en zelfs aangerand zullen worden. Daarom pleit ik voor een reset van het Groningse nachtleven. De boel staat al op pauze, dus nu is het moment om na te denken over wat er beter kan en hoe we het uitgaansleven veiliger en plezieriger kunnen maken. De ongeschreven regels moeten duidelijk zijn voor iedereen en misschien letterlijk opgeschreven worden.Kroegen moeten hun normen en waarden vaststellen en deze naleven. Het Corona-slot op het nachtleven moeten we niet zien als verloren tijd, maar als een kans voor een reset. Zodat zo meteen als het uitgaansleven weer van het slot gaat er aan de deur niet wordt gevraagd of je een neusverkoudheid hebt, maar of je weet wat consent is, zo niet dan kom je er niet in.”

Roos, die inmiddels contact heeft met de Groninger Nachtraad, belooft verder onderzoek te doen naar wat er veranderd moet worden en hoe ze deze veranderingen  aan kunnen pakken. We zullen nog van haar horen!

foto: Roos de Boer