Algemeen nieuws
Mooie start van Bitterzoet Erfgoed
Ceriel Wekker (17 jaar), jongerenambassadeur van het Groninger museum zei het nog een keer tijdens de talkshow “ik kreeg op school alleen informatie over de ontdekkingsreizen maar over slavernij hebben we het nooit gehad.” Voor velen zal het verraasend zijn hoeveel sporen van het slavernijverledener nog te vinden zijn in Groningen. “Hier vinden we bewijs van het slavernijverleden” zei iemand tijdens de talkshow. Met de manifestatie Bitterzoet Erfgoed maakt Groningen een begin met de aanpak van dit educatieve tekort op scholen. Dat hoorden we van de coördinator educatie die vertelde dat er een brede aanpak komt voor het hele onderwijs. Meermalen was te horen dat het ging om de noodzaak te erkennen van wat er in het verleden was gebeurt om nu de gevolgen ervan te kunnen herkennen “Want alleen zo kunnen we samen aan de toekomst werken” zei Joël Feliz woordvoerder van de stuurgroep die de manifestatie kritisch begeleid.
Het lied van Izeline Calister over de Tula, leider van de slavenopstand in Curacao in 1795 gezongen in het Papiaments en het Nederlands ontroerde niet alleen Jerry Silvano de presentator van de talkshow. Ook het Spoken Word van Jooz was indrukwekkend. Hij sprak over de dag dat ze bij geschiedenis op school aanbeland waren bij hoofdstuk zes ‘Molukse Geschiedenis’, maar de juf zei – en zo eindigde zijn gedicht : “Zo, die slaan we even over, dit is niet belangrijk.” Waarmee de hele pijnlijke Molukse geschiedenis werd opzijgezet.
“Juist het luisteren naar elkaars verhalen is belangrijk” zei Myron Hamming, “Want zo krijgen we meer begrip voor elkaar en daar gaat het om.” Myron heeft vier mensen geinterviewd over de doorwerking van het slavernijverleden in hun (familie)leven. Geinspireerd door hun verhalen schreef hij gedichten waarvan betekenisvolle woorden worden getoont als een lichtkunstwerk in het Tschumi paviljoen aan het Hereplein als het donker is. Dichtlicht op het verleden maakt onderdeel uit van het onderzoek naar hoe met beeldende kunst de geschiedenis van het slavernijverleden zichtbaar kan worden gemaakt. Daarmee komen we op iets dat wethouder Glimina Chakor beloofde toen ze aan tafel zat bij Jerry Silvano: Er komt een monument ter herdenking van het Trans-Atlantische en Aziatische slavernijverleden van Groningen.
De talkshow was een mooie introductie van Bitterzoet Erfgoed, wil je kennis maken met de mensen die de manifestatie hebben vormgegeven, luisteren naar Izeline en Jooz dan kan je de talkshow hier https://platform.forum.nl/nl/bitterzoet-erfgoed terugkijken.