| Minibieb populair in Groningen Dat is Groningen
Sluit
Menu
Minibieb populair in Groningen

Algemeen nieuws

Minibieb populair in Groningen

Je hebt ze vast al eens gezien. Her en der in de stad staan kleurrijke minibibliotheekjes. Deze maand ging al de elfde open, in de wachtkamer van het Centrum voor Integrale Psychiatrie van Lentis aan de Hereweg. En daarmee heeft Groningen er veel. Ter vergelijking: Amsterdam heeft er slechts twee keer zo veel.

De minibiebs in Groningen zijn allemaal initiatieven van bewoners, die eens in de paar weken het aanbod boeken in hun kast verwisselen. Gewoon, omdat het kan. Maar ook omdat het hopelijk mensen aan het lezen zet, en – minstens zo belangrijk – mensen in contact met elkaar brengt. Daarbij zijn de gratis minibiebs een symbool van het vertrouwen dat de bewoners hebben in gebruikers: je zet een boek netjes terug als je het geleend hebt, en gaat respectvol met het materiaal (en dus de eigenaar) om.

En dat werkt, zo blijkt ook uit de vele reacties op de Facebookpagina’s van de verschillende biebs. De minibiebs – meestal door buurtbewoners bont geverfde kasten – staan vaak gewoon op straat en worden goed benut. Je kunt er een boek lenen, maar ook ruilen. Sommige biebs hebben zelfs muziek.

De eerste Groningse minibieb opende een paar jaar geleden in het Floreshuis. Intussen zijn daar – voor zover bekend – biebjes bijgekomen in de Badstratenbuurt, Beijum, de Oosterstraat, de Bruilweering, De Hoogte, Oosterhoogebrug en Gravenburg. Op de Facebookpagina van Minibieb staan verschillende locaties en kun je ook zelf een Minibieb toevoegen!