| Met Groningers de zee in Dat is Groningen
Sluit
Menu
Met Groningers de zee in

Verhaal

Met Groningers de zee in

Vijftig nieuwe en oude Groningen reisden zaterdag 14 juli naar het Scheveningse strand. De touringcar zat afgeladen vol met een breed scala aan Groningers. Het zou een geweldige, zonnige dag worden aan het strand, op de Zwarte Markt, maar vooral met elkaar.

“Het eten is echt verrukkelijk!” verzuchtte Nerine over de hapjes van Yamen Cuisine. Nerine was één van de Groningers die zich ‘s morgens in alle vroegte om half zeven bij het Floreshuis had gemeld. De bus zat vol: een Groningse met rollator, een moeder met haar zoon, vluchtelingen, ondernemers, een oma met haar kleinzoon, tieners, een vrouw met haar trouwe viervoeter, studenten, actieve vrijwilligers, een onbekende bekende wereldster, enzovoorts.

Eenmaal aangekomen op de boulevard begon de vijfde Talk & Walk. Inmiddels is het initiatief, dat genomen is door Zemaray Hasami, bijna een jaar oud. De eerdere wandeledities vonden plaats in de Korrewegwijk of omliggende wijken. Als afsluiter van dit seizoen, liepen nu meer dan vijftig Groningers over de boulevard, door de duinen en over het strand.

Gids Evert de Niet is geboren en getogen in Scheveningen en liep ons rond. Overal wist Evert wat te vertellen. Uit eerste hand vertelde hij over de tijd in de oorlog, de wederopbouw, zijn tijd in de gemeenteraad en de recente ontwikkelingen. We bezochten de pier, de Oude Kerk en tot slot hadden we tijd om nog wat te zwemmen.

Na de frisse duik stond de touringcar klaar. We stapten de bus in en gingen door naar de Bazaar in Beverwijk. In de bus hoorden we de bekende muzikant Alizai Ghazal die Afgaanse liederen liet horen op een bijzonder instrument dat het midden houdt tussen een orgel, doedelzak en een harmonica. In de bus werd gedanst, meegeklapt en meegezongen.

In Beverwijk werden er diverse nieuwe artikelen aangekocht, zoals een jong vluchtelingenechtpaar dat weer een waterpijp op de kop heeft getikt. In de bus terug werd heerlijk gesmikkeld van het op de parkeerplaats gemaakte maaltijd. Yamen moest trucs toepassen die Nederlanders op de camping vertrouwd zijn.

Het reisje was een groot succes! Groningen Verwelkomt, het Floreshuis en platform voor verbinding werd op de terugreis hartelijk bedankt voor de organisatie. Bijna alle medereizigers hebben nieuwe Groningers leren kennen, de sfeer was beregezellig en we hebben nieuwe stukjes Nederland ontdekt.

Correspondent Evert Sulman

‘Evert Sulman is kwartiermaker bij Stichting Quartermasters en verbindt, initieert en jaagt aan. Hij schrijft over de bloei van de stad en het (on)recht dat stadjers tegenkomen’.