| Lullen met Lara – Aflevering 1: Roy Dat is Groningen
Sluit
Menu
Lullen met Lara – Aflevering 1: Roy

Reportage

Lullen met Lara – Aflevering 1: Roy

,,En wat doe jij zoal?” vroeg ik Roy toen ik hem voor het eerst zag. ,,Depressief op de bank liggen.” antwoordde hij rustig. In elke grap zit een kern van waarheid. Zo ook in deze. Roy kampt met depressies en praat hier heel open over. ,,Te veel mensen kampen met geestelijke gezondheidsproblemen, maar bijna niemand durft er echt over te praten.” Ik praat graag met Roy en we spraken af in het Concerthuis.

Onder het genot van een kopje verse muntthee bespreken we het weekend. Het weekend waarin ik net iets te veel biertjes dronk en Roy alleen maar voetbal keek. Zonder biertjes. Want dat doet hij niet meer. Al drie jaar en vijf maanden niet meer. Zijn omgeving kon dat in het begin maar moeilijk begrijpen. ,,De sociale norm is drinken. Je bent raar als je niet drinkt.”

Daar waar anderen alcohol gebruiken om wat losser en energieker te worden, deed Roy dit voornamelijk om alle prikkels te dempen. Bij Roy komt er namelijk veel binnen en staat zijn hoofd altijd aan. Toch zit hij nog wel af en toe in de kroeg. Iets wat voor hem behoorlijk intensief is. Waar hij vroeger uren kon hangen in zijn stamkroeg, is hij nu na drie kwartier moe. ,,Er komen dan teveel prikkels binnen en in plaats dat mijn hoofd die prikkels gaat filteren, doet het gewoon helemaal niks meer. Dan ben ik eigenlijk niet meer aanwezig.”

Door het volgen van veel therapieën ontdekte Roy door de jaren heen wat er met hem aan de hand is en, nog veel belangrijker, hoe hij daarmee het beste om kan gaan. We hebben het over de keer dat hij op bed voor zich uit staarde en het niet meer voor elkaar kreeg zijn sokken aan te doen, de gedachten die er door zijn hoofd spoken, het verlangen naar een fijne relatie, en over de angst om te praten wanneer je je niet goed voelt.

,,Maak je het stukje niet te zwaar?” Nee, dat doe ik niet. Want gelukkig is het ook niet de hele tijd alleen maar zwaar. ,,Ik heb natuurlijk ook goede dagen.” Roy voelt zich niet altijd goed. Dat is nu eenmaal zo en dat is helemaal oké. Ik hoop dat Roy altijd zo eerlijk en open blijft. En dat hij nog vaak kopjes thee met mij wil drinken.

In ‘Lullen met Lara’ gaat presentatrice en schrijfster Lara Harbers iedere maand in gesprek met een bijzondere gewone Groninger. Want Lara houdt van mensen en is oprecht nieuwsgierig naar hun verhalen.