| Look Dat is Groningen
Sluit
Menu
Look

Reportage

Look

Look is een ode aan de noodzaak èn waanzin van de norm en is een initiatief van Gebied_B, Theater De Steeg, Jonge Harten Theaterfestival en De Noorderlingen. 28 Jongeren komen samen om vragen te stellen als ‘Hoe hoog is de druk om erbij te horen en wat doet deze druk, Hoe kwetsbaar mag en durf je te zijn ? En hoe gaat de maatschappij om met mensen die zich niet willen of kunnen conformeren aan de norm? Dat normen veel kleur uit de maatschappij kunnen halen lijkt hier het centrale thema te zijn. Regisseur is Gregory Caers uit Gent, hij brengt de jongeren letterlijk in beweging, want emoties en ervaringen laten zich beter uitdrukken in beweging dan in taal meent hij.

Acteurs Eerin en Pascha, die beide de theateropleiding de Noorderlingen volgen,vertellen dat er toch ook wel wat gepraat wordt. “We krijgen opdrachtzinnen mee van waaruit we de voorstelling opbouwen, bijvoorbeeld  ‘haal oude dromen op een onconventionele manier uit je hoofd vandaan’ en ‘probeer een zielloos lichaam uit op een onzekere manier’ . Pascha: “Als je het over normen hebt ben je geneigd je te verliezen in moeilijke woorden. Maar deze zinnen kan je op verschillende manieren uitleggen en je kan er vanuit je intuïtie mee bezig gaan.” Eerin: “Het is een heel fysieke voorstelling ( ze zegt dat ze nog onder de blauwe plekken zit), bewegen is een intuïtieve manier van werken. Het mooie is dat sommige dingen die we op dag 1 gedaan hebben ook in de uiteindelijke voorstelling komen.”

Ze zijn enthousiast over Gregory Caers de regisseur: Eerin “We zijn allemaal fan van hem, hij heeft een bepaalde energie waar je enthousiast van wordt en de manier waarop hij met de spelers omgaat is echt fijn.” Pascha “Hij zit al lang in het vak en weet wat hij mooi vindt. Hij heeft er ook vertrouwen in en ondanks dat de voorbereiding zo kort is (zo’n zeven weken maar) weet hij de rust te behouden.” Als je naar deze jonge mensen luistert krijg je al zin in de voorstelling.

Look is van 2 t/m 26 november te zien in provincie en stad en is onderdeel van een tweejarig project met als doel jongeren te scouten, talent in de regio te stimuleren en jongeren uit de stad en provincie met elkaar te  verbinden.