| living library in groep 7 en 8 Dat is Groningen
Sluit
Menu
living library in groep 7 en 8

Algemeen nieuws

living library in groep 7 en 8

In de living library lees je geen boeken maar mensen. Mensen die je in het dagelijks leven misschien niet tegenkomt maar waar je wel nieuwsgierig naar bent of een vooroordeel over hebt. En klopt dat vooroordeel? durf je je vooroordeel te ontmoeten? In een open gesprek waar alles gevraagd of besproken kan worden ontmoet je een dakloze, ex-crimineel een tienermoeder of een vluchteling.

Er zijn al vele succesvolle edities van de Living library geweest en dit jaar komt het concept voor het eerst naar de school. Zo kan de jonge generatie in gesprek gaan met mensen die ze in het dagelijks leven misschien niet snel zullen tegenkomen. In gangbare lessen over anti-discriminatie wordt wordt vaak de nadruk gelegd op stereotypen die daardoor juist onbewust versterkt worden. In gesprek gaan met mensen die ‘anders’ zijn maakt het makkelijker om in te voelen en dat is effectiever bij het tegengaan van vooroordelen, stigmatisering, uitsluiting of discriminatie. Het effect van een ‘levend’ contact met de ander is zelfs groter bij kinderen dan bij volwassenen.

Living library zoekt daarom basisscholen die hieraan mee willen doen. Ze gaan eerst aan de slag met korte opdrachten en op vrijdagmiddig komen de levende boeken op school langs. In groepjes vna 3 of 4 mogen kinderen vragen stellen en vertellen de levende boeken hun verhaal. Na afloop is er nog een reflectiemoment.

Meer info en een aanmeldformulier vind je hier.