Reportage
LBTI+steun
Een gedreven groep vrijwilligers heeft samen een platform gecreëerd om steun te bieden aan de LHBTI+ community in tijden van quarantaine. Veel clubs, bars, ontmoetingsplekken zijn dicht of bijeenkomsten gaan niet door. Het platform is voor iedereen in de LHBTI community, speciaal voor de mensen die het deze tijd extra moeilijk hebben. Op deze manier wil de community voor zichzelf zorgen. Er zijn zo’n dertig (gescreende) vrijwilligers, verspreid door het land waarmee gebeld of gechat kan worden. Hier vind je de contactgegevens.
Kris van der Veen, een van de organisatoren (voorheen voorzitter van COC Groningen&Drenthe): “We zijn nu twee weken online en er zijn al flink wat contacten geweest via de chat en telefonisch. Dit gaat om een kwetsbare groep waar veel eenzaamheid heerst nu cafés, clubs en ontmoetingen niet meer mogelijk zijn. Het gaat erom dat ze het gevoel hebben dat ze er niet alleen voor staan. Je moet ook bedenken dat deze mensen al vaak het gevoel hebben dat ze niet zichzelf kunnen zijn en dat maakt ze extra kwetsbaar. Denk bijvoorbeeld aan een homo die nog niet uit de kast is en bij zijn ouders woont en nu nergens terecht kan.”
LHBTI+Steun zorgt ook voor afleiding “om de tijd door te komen”. Op de website vind je veel muziek, film, kunst, ebooks, luisterboeken, kookcursussen en uitleg over hoe een mondkapje te naaien. Daarnaast vind je er handige adressen, tips en een agenda met online evenementen.
Kris: “De waarde van een groep is dat je elkaar herkent, de grappen, de onzekerheden. Erkenning en herkenning zijn hier belangrijk. Iemand die het moeilijk heeft met het alleen zijn kan natuurlijk een luislijn bellen. Maar daar zijn niet de mensen die jouw situatie van binnen uit herkennen. Dit is de kracht van LHBTI+Steun.
Wat voor vragen krijgen jullie zoal? “Er was bijvoorbeeld een transvrouw die bij haar moeder woonde, uit de kast was gekomen en ons vroeg wat voor vervolgstappen ze kon nemen. Iemand die belde vanwege seksueel geweld, een biseksueel belde die contact zocht met andere biseksuelen. Of een transvrouw die contact zocht omdat ze erg eenzaam was, geen contact had met familie en ook nog haar baan was kwijtgeraakt. Wij luisteren, geven steun en erkenning en gaan samen met de beller op zoek naar oplossingen. Soms willen mensen gewoon even kletsen, iets wat je normaal bijvoorbeeld in een café zou doen. De vragen of problemen die we tegenkomen waren er soms ook geweest als er geen quarantaine was geweest. We denken er dan ook over om deze chat/telefoonlijn permanent te maken.
LHBTI wordt ondersteund door COC Nederland, Transgender Netwerk Nederland en NNID, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit.