| Kinderen met goede ideeën Dat is Groningen
Sluit
Menu
Kinderen met goede ideeën

Algemeen nieuws

Kinderen met goede ideeën

Er zitten 100 kinderen in de bioscoopzaal van de Biotoop in Haren. Het is best benauwd daarbinnen maar voor de kinderen is het een leuk uitje en wie weet heeft hun klas gewonnen. Samuel de kinderburgermeester is samen met Peter Bootsma de groene burgermeester en Kars Ottens de milieusteward van Groningen de jury van de afvalcampagne. Samuel had zwerfafval gekozen als thema voor een eigen activiteit tijdens zijn ambtstermijn en deze wedstrijd was zijn idee.

Alle drie de scholen hebben een filmpje gemaakt waarin ze hun plan uitleggen en laten zien. Stuk voor stuk goede, leuke en werkbare ideeën. De een stelde voor een afvalrace tussen verschillende straten te organiseren. De mensen moesten dan iets moois van het afval maken legden ze uit. “Dan leren de mensen elkaar ook beter kennen” vertelde een jongen uit groep 6.  De andere groep wilde kinderen met een skelter met aanhangwagen – de Rijbak –  met een bak erin op stap laten gaan om afval op te rapen.  Er zouden dan ook posters gemaakt moeten worden om het idee bekendheid te geven. Dit was de andere groep 6 ook van de CBS De Borg. Het  duurste idee was van groep 8 van OBS de Brederoschool. Zij hadden op youtube gezocht en kwamen uit bij een ‘Big Belly’, een afvalbak die op zonne-energie werkt en waar heel veel afval in kan omdat hij het samenperst. Hun filmpje zag er echt heel erg professioneel uit.

De kinderen die ik in de pauze sprak meenden allemaal dat Big Belly zou winnen. “Maar ze hebben het wel van youtube gehaald” zei iemand en dat leek haar niet helemaal eerlijk. Ook de straatcompetitie gooide hoge ogen.  Ze leken er zo zeker van, maar het was de  Rijbak die de uiteindelijke winnaar werd. “Want bij dit idee zijn de kinderen zelf actief ” en dat vond de jury erg belangrijk. Dit plan zal in samenwerking met de gemeente verder uitgewerkt gaan worden vertelde Kars.

Kars zei overigens ook dat hij het Big Belly idee nog wil onderzoeken. In het Noorderplantsoen, waar in de zomer de afvalbakken altijd te klein zijn, zou hij zeker goed dienst kunnen doen. Ook het andere idee kreeg een compliment vanwege originaliteit en creativiteit.

De winnaars kregen een bijzondere beker. Kunstenaar Maria Koijck had hem gemaakt van zwerfafval – een omgekeerde metalen lampekap op een wijnkoeler. Het was een mooie middag en niet in het minst omdat goochelaar Nico met z’n kliko een geweldige act met zwerfafval liet zien.