| Kinderburgemeester Samuel Dat is Groningen
Sluit
Menu

Algemeen nieuws

Kinderburgemeester Samuel

Kinderburgemeester Samuel heeft al heel veel gedaan sinds hij in september startte en wil er graag over vertellen. Als ik vraag hem wat hij het leukste vond en komen er allemaal enthousiaste verhalen. Eigenlijk vond hij alles even leuk maar een paar springen er uit: zo mocht Samuel samen met de kinderburgermeester van Amsterdam,  in Zeist het eerste UEFA Futsal (zaalvoetbal) ticket uit handen van de KNVB in ontvangst nemen. Want het EK futsal  2022 zal in Groningen en Amsterdam gespeeld gaan worden,Cool!

 

De andere activiteit waar hij misschien zelfs een tikje zenuwachtig over was vond plaats in het Forum. Tijdens Let’s Gro deed hij mee aan een talkshow, samen met de groene burgemeester de nachtburgemeester en de echte burgemeester. Vier burgemeesters dus!  Lara Harbers en Nathan de Vries legden de burgemeesters een aantal stellingen voor. Samuel noemt er één: ‘Groningen is de leukste stad voor kinderen’. Samuel: “Daar was ik het helemaal mee eens, want je kan met de fiets overal komen, en er is hier in de stad altijd wel wat te doen.” Over de vraag ‘wat zou je veranderen als jij burgemeester zou worden’ had Samuel een duidelijk antwoord: “ik vond dat kinderen meer zouden moeten meepraten over dingen die hun aangaan omdat zij veel beter weten dan volwassenen wat ze leuk vinden”.

vlnr. nachtburgemeester Merlijn Poolmijn, kinderburgemeester Samuel, burgemeester Koen Schuiling, groene burgemeester Pieter Bootsma 

Al pratende komen we op dingen die Samuel nog meer belangrijk vindt voor kinderen. Zo vindt hij dat er meer aan muziek moet worden gedaan op school. Samuel speelt zelf gitaar, vandaar ook zijn belangstelling.

Corona heeft wel wat roet in het eten gegooid want helaas moest de landelijke kinderburgemeestersdag uitgesteld worden tot 19 maart en Samuel verheugt zich daar erg op. Alle kinderburgemeesters komen die dag naar Madurodam voor activiteiten en workshops. Samuel hoopt dat burgemeester Aboutaleb dan ook even langskomt. Vanwege corona waren er minder mensen bij de dag van de kinderrechten, waar de kinderburgemeester elk jaar bij is. Samuel: “Ik mocht bij het Bevrijdingsbos een vlag hijsen die was gemaakt door kinderen van Het Palet, een basisschool in Beijum. Dat vond ik wel bijzonder en ook dat er een man was die vertelde dat na de Eerste Wereldoorlog 65000 ondervoede kinderen uit Oostenrijk hier in (onder andere) Groningen zijn opgevangen om aan te sterken.” Hij is er trots op dat dit ook te zien was op het Jeugdjournaal.

Samuel glimt wanneer hij dit allemaal vertelt. En dit zijn maar een paar van de activiteiten die hij onderneemt. Niet genoemd zijn de Sinterklaasintocht, het op een school (in het gronings) voorlezen tijdens kinderboekenweek, het jureren van St Maarten lampionnen, de herdenking bij het antikernwapenmonument op het Emmaplein of het filmpje over het belang van lokale democratie dat de vorige dag gemaakt is. Gemiddeld heeft hij twee activiteiten per week.

Het gaat hem zo te zien makkelijk af, “In het begin van een optreden is het nog een beetje spannend maar als ik bezig ben word ik vrolijk en aan het eind ben ik echt blij”. Er komt ook nog een verrassing waar Samuel niet veel over kwijt wil. “Ik heb nog een idee dat ik wil uitvoeren, maar dat is voor het voorjaar, dat gaat over kinderparticipatie, zoals klassen betrekken bij het oplossen van het klimaatprobleem.” Later horen we meer over het hoe, wat en waar. Spannend!