| Kinderbiënnale van 2 juni t/m 9 januari in het Groninger Museum Dat is Groningen
Sluit
Menu
Kinderbiënnale van 2 juni t/m 9 januari in het Groninger Museum

Algemeen nieuws

Kinderbiënnale van 2 juni t/m 9 januari in het Groninger Museum

De Kinderbiënnale is een tweejaarlijks grootschalig en festivalachtig evenment in de vorm van een interactieve kunsttentoonstelling door kinderen voor iedereen.Tijdens deze eerste Nederlandse editie zijn elf kunstwerken te zien van nationale en regionale kunstenaar. De interactieve kunstinstallaties voor kinderen nodigt uit tot samen maken, doen en verwonderen. Niet alleen de kunst is belangrijk maar ook het proces van het maken.

Uit een aantal wijken uit Groningen stad, Appingedam, Loppersum en Delfzijn zijn 30 kinderen geselecteerd die als kinderambassadeur mee werken aan de Kinderbiënnale. De Kinderen worden actief betrokken bij alles wat bij een tentoonstelling komt kijken. Ze volgden afgelopen half jaar een kinderambassadeurs traject en liepen bliksemstages bij de verschillende afdelingen binnen het museum.  In december hebben ze samen met Stichting Move bezoekers geinterviewd om erachter te komen welke bezoekers positieve aandacht kunnen gebruiken. Na een brainstormsessie besloot de ene helft van de groep  om een complimentenbox te maken waar bezoekers een complimentje uit kunnen halen en de andere helft bedacht een speurtocht voor kinderen.

Ze zijn ook op atelierbezoek bij kunstenaars geweest en werkten waar mogelijk mee aan het kunstwerk. Zo bezochten ze in maart het atelier van Harry Arling die Kosmotroniks maakt, dat zijn ruimtelijke objecten gemaakt van modelbouw onderdelen en afvalmateriaal.  Ambassadeur Anna: “ Iedereen ziet er iets anders in en bedenkt zijn eigen verhaal bij de Kosmotroniks”, gingen op bezoek  bij Jelle Valk van WERC Collectieve, bij een graffiti kunstenaar en bij nog 4 andere ateliers.
De  kinderambassadeurs mogen meeschrijven aan de infromatiebordjes bij de kunstwerken en helpen bij het selecteren van merchandise voor de museumwinkel. Ze kijken mee bij de technische opbouw van de tetoonstelling, bepalen samen de inrichting en leren hoe je een rondleider kan worden.

Zoals het museum zegt: “We leren van elkaar, wij probeeren veel ervaringen mee te geven aan een jonge doelgroep en omgekeerd leert het museum van de kinderen”.
De  Kinderbiënnale heeft een eigen website

foto bovenaan: ambassadeur Thijs druk bezig met zijn ontwerp
foto midden : Kinderambassadeur Angelina maakt aantekeningen over hoe je een rondleiding geeft,
foto’s van Siese Veenstra