| keti Koti viering in Groningen Dat is Groningen
Sluit
Menu
keti Koti viering in Groningen

Algemeen nieuws

keti Koti viering in Groningen

(Foto hierboven: Afraw Nation ( Nederlands Kampioen Streetdance 2023 in Spot / De Oosterpoort tijdens Keti Koti 2022)

De opening van de tentoonstelling Zwart in Beweging in het der A Museum afgelopen zondag was de start van de Keti Koti Viering in Groningen. Te zien is werk van zes Groninger kunstenaar met wortels in de Afrikaanse diaspora. De caleidoscoop met schilderijen, poëzie, film, foto’s en objecten is samen gesteld door Charles Goudsmit. Goudsmit geboren in Indonesië met voorouders uit Afrika zegt dat voor hem de verbinding met de ander en het streven naar rechtvaardigheid belangrijk is.

Er is werk te zien van Guillaume Pool, Janne Igbuwe, Anne Jesuina, en E.Rudo Walker. Schrijver Vamba Sherif geboren in Liberia noemt ‘Zwart in Beweging’ een ode aan de veerkracht en het doorzettingsvermogen van de Afrikaan die weigerde zijn toestand te aanvaarden.”

Janne Igbuwe en Vamba Sherif bij ‘Zwart in Beweging’

Verder staat op het programma:

Noorderpoort organiseert een Keti Koti week voor studenten met afsluitend een programma in de Akerk

Het hoogtepunt van de viering is op zaterdag 1 juli met oa. een programma in het Noorderplantsoen georganiseerd door Kwaku Groningen

Dia di Tula Groningen sluit het culturele programma op 17 augustus af met een middag- en avondprogramma rondom Tula, leider van de slavenopstand op curacao in 1795.

Uitgangspunten voor de Keti Koti Viering zijn het creëren van bewustwording en het herdenken en eren van de kracht waarmee inheemse en Afrikaanse tot slaaf gemaakte voorouders wisten te overleven en hun vrijheid wisten te bewerkstelligen. Ook is er aandacht voor het delen van historische feiten, verhalen en vondsten over het trans-Atlantische slavernijverleden met alle bevolkingsgroepen in de hedendaagse maatschappij.

Deelnemende partijen zijn Akerk, dia di Tula Groningen, Discriminatie meldpunt Groningen, Forum Groningen, GRID Grafisch Museum, Groninger Museum, Kwaku Groningen, Museum aan de A, Noorderpoort, Pittig Gekruid, SPOT en Theater de Steeg