| Keti Koti-maand in Groningen Dat is Groningen
Sluit
Menu
Keti Koti-maand in Groningen

Algemeen nieuws

Keti Koti-maand in Groningen

Oproep: 

In Nederland juli vieren we op 1 juli dat de slavernij werd afgeschaft, een dag van vieren en herdenken: Keti Koti: verbreek de ketenen. Onder de vlag van Bitterzoet Erfgoed werkt een groot aantal Groninger partijen aan een programma op 1 juli. Organiseert u ook een activiteit in het kader van Keti Koti en wilt u meedoen met het overkoepelende programma in Groningen? Laat het weten via info@bitterzoeterfgoed.nl.

Komend Pinksterweekend zijn de Akerk en het Gronings Museum gratis open:

Op 3 of 4 juni kunnen Stadjers gratis de Akerk ontdekken! Weinig Stadjers weten iets over de rol die Groningen speelde in de slavenhandel. Deze middag krijgen zij een rondleiding door de tentoonstelling Bitterzoet Erfgoed en gaan ze met de kunstenaars in gesprek. Daarna volgt een workshop rond het wandkleed ‘Groningse draden uit het koloniale verleden’. Onder begeleiding maken bezoekers zelf een stukje van het wandkleed! De middag eindigt met een gezellige lunch.

Het Groninger Museum organiseert op Tweede Pinksterdag een Open Dag. De entree is gratis en er is veel te doen. Zo is er spoken word in samenwerking met Noordstaat, er zijn optredens van Braziliaanse percussieband Batatuke en DJ Lowpro, er zijn instaprondleidingen en je kan zelf dingen maken in het open atelier. Of kom naar een van de flitslezingen over Zwart in Groningen van schrijver Vamba Sherif, historicus Barbara Henkes of kunstenaar Faisel Saro. Tenslotte is er een boekpresentatie van de catalogus Bitterzoet Erfgoed: Zwart in Groningen.

Families kunnen diezelfde dag (6 juni) terecht in de Akerk, bij de voorstelling ‘De kracht van Anansi’. Wijnand Stomp groeide op Curaçao op en vertelt hoe het was om als twaalfjarig Antilliaans jongetje ineens naar Groningen te verhuizen. Surinaamse oma’s vertellen aan de hand van de spin Anansi over het slavernijverleden, maar ook Antilliaanse ooms en tantes en Groningse buurvrouwen passeren de revue. Deze familievoorstelling begint om 15:00u en is geschikt voor 6 jaar en ouder.

In het kader van Bitterzoet Erfgoed zullen in juni een aantal nieuwe tentoonstellingen geopende worden waarover later meer.

beeld: Wijnand Stomp-Anansi