| keti koti Groningen Dat is Groningen
Sluit
Menu
keti koti Groningen

Algemeen nieuws

keti koti Groningen

Dit jaar krijgt de afschaffing van de slavernij, Keti Koti, op drie momenten aandacht: met een herdenking op 30 juni, (de foto is van de herdenking op de Ossenmarkt van vorig jaar)  een inhoudelijke avond op 1juli, en op 6 juli een viering van de vrijheid

Het thema van de officiële herdenking van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij is dit jaar ‘Inheemsen’. De herdenking begint met een plengoffer, daarna zijn er bijdragen van stadsdichter Esmé van den Boom, Nohaly Oehlers en zowel de burgermeester als de kinderburgermeester. Er is muziek en nog meer poëzie. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte waarna er kransen worden gelegd. De herdenking begint om 19.30u ( inloop 18.00u)

Maandagavond 1 juli is de dag van Keti Koti. In het Museum aan de A wordt ‘savonds een programma gepresenteerd dat draait om de doorwerking van het slavernijverleden. Centraal staat een lezing van historicus Lieuwe Jongma en een talkshow met psychiater Carl Blijd, actrice Urmie Plein en kunstenaar Anne Jesuina. Het programma wordt live uitgezonden op Spot TV. Aansluitend aan de talkshow speelt zangeres Sharon Doelwijt haar muzikale Keti-Koti-voorstelling ” The visible Cracks of life’s struggles and tears’. Ze neemt het publiek mee op een reis door haar wereld waar haar afkomst altijd vragen oproept.

zaterdag 6 juli is het het feest van de vrijheid dat op drie locaties gevierd gaat worden:

  • In de Akerk vind je swingende muziek, kinderactiviteiten en een foodfestival.
  • Museum aan de A heeft een familieprogramma met meesterverteller meneer Anansi. Er zijn optredens van schrijver Vamba Sherif, danser Juersson Hermanus en spokenword artiest Cissy Joan. Er kan gedanst worden op Afrikaanse muziek.
  • In het Noorderplantsoen ervaar je iets van de spirituele veerkracht van Afrikaans-Caribische diaspora. Centraal staat de sociaal-sculptuur van beeldend kunstenaar Faisel Saro waarbij alle aanwezigen met elkaar in verbinding komen te staan. Er is theater, zang, dans en lekker eten en een optreden van de Surinaamse Kaseko-band Kankantrie.
  • In de Akerk begint om 20.00u een muziekprogramma met The New Gospel Sensation, reggae van THE LDE Tribute to Lucky Dube en dansbare Salsamuziek van de Son de Hoy van Junior Martir.

De Keti Koti herdenking en viering wordt mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband: Comité 30 juni 1 juli Groningen van Stichting Noaberschap, Akerk, Gemeente Groningen, Groninger Museum, Forum Groningen, Kwaku Groningen, Museum aan de A, Noorderpoort, Pittig Gekruid en Waard (voorheen Discriminatie Meldpunt Groningen).