| Kaders en grenzen Dat is Groningen
Sluit
Menu
Kaders en grenzen

Verhaal

Kaders en grenzen

Hoe begin ik met schrijven?

Ik ben deze week begonnen met iets dat ik al een aantal jaren graag wil: een boek schrijven. Het probleem is dat ik niet goed weet waar ik moet beginnen met schrijven. Ik heb moeite met het stellen van mijn eigen kaders. Het toeval wil dat ik met  twee collega’s van Autisme Digitaal een interview over  begrenzen aan het voorbereiden ben. Dat interview en het schrijven van mijn boek zijn de directe aanleiding voor het schrijven van deze tekst. Ik merk dat het lastig is om de juiste kaders te vinden waar  binnen te schrijven en dan vervolgens ook binnen die kaders te blijven.

Een van de kaders die ik bedacht heb is een briefwisseling in boekvorm. Ik had overigens direct een associatie met boeken van Jane Austen (Lady Susan) en Mary Shelley (Frankenstein) die ik op school heb gelezen. Ik heb ook ooit gepoogd de historie van mejuffrouw Sara Burgerhart te lezen, maar die vond ik saai. Nu dwaal ik af.

Ik zal dan brieven of mails wisselen met in eerste instantie mijn moeder over mijn leven met niet aangeboren hersenletsel en autisme en haar rol als moeder. Een tweede rol die we hebben is meer abstract. We zijn ervaringsdeskundige en geestelijk verzorger. Binnen die kaders wisselen we dan brieven uit.

Het vasstellen van deze kaders zette mij aan het denken over het thema grenzen en hoe je alles wat in je leven op je pad komt, in een  kader moet stellen om dingen overzichtelijk te houden. Zo ook een interview over grenzen, of een blog over schrijven zonder af te dwalen.

Ik ga een interview/ gesprek voeren met mijn collega over grenzen en hoe zij met grenzen omgaan in hun dagelijks leven.

Een interessante observatie vind ik, dat, nu ik deze tekst aan het schrijven ben, ik aan het afwijken ben van het oorspronkelijke onderwerp – hoe begin ik met het schrijven van mijn boek? Ik heb met andere woorden moeite met het bewaken van de kaders van het door mijzelf gekozen onderwerp. Ik breng mezelf van mijn à propos door over Jane Austen en Mary Shelley te beginnen. Maar in feite bewijst dit wel wat ik opmerkte aan het begin van deze tekst. De grenzen en focus bewaren van een narratief zijn moeilijk. Laat staan bepalen wat die grenzen moeten zijn.

Grenzen aanbrengen in een tekst zijn net als grenzen in het leven. Als je die niet duidelijk bepaalt of goed onthoudt  kom je in de problemen.

Correspondent Marten


Marten heeft sinds 2014 een diagnose ASS en is jarenlang betrokken geweest bij een contactborrel voor en mensen met ASS.

Hij is nu nog werkzaam bij de stichting Autisme Digitaal gevestigd in Groningen. Hij geeft daar voorlichting over veel aspecten van ASS.

Verder heeft hij een eigen bedrijfje opgericht (stenenstrijder.nl), hiermee geeft hij lezingen, workshops en trainingen over zijn eigen ervaringen met Niet aangeboren hersenletsel en autisme.