| Groningen viert de liefde! Dat is Groningen
Sluit
Menu
Groningen viert de liefde!

Reportage

Groningen viert de liefde!

Jas

Als Teske in de luie stoel in haar woonkamer zit, heeft ze een eersteklas uitzicht op de Martinikerk. Het is een dagelijkse herinnering aan haar eerste date met Aniek; samen beklommen ze toen de toren.

Teske had nog een relatie in de tijd dat ze regelmatig over de vloer kwam bij de huisgenoten van Aniek. Toen ze eens met een groepje naar de kroeg gingen, kwam daar verandering in. Die avond wisselden Teske en Aniek de eerste, veelbetekenende blikken met elkaar uit. Zonder het van elkaar te weten, werden ze verliefd op elkaar. Teskes verkering ging uit. Wat later vroeg Aniek haar “wil je met mij?” En nu delen de twee jonge studentes hetzelfde uitzicht.

“Het is moeilijk om in woorden te beschrijven waarom ik verliefd ben geworden op Teske. Het voelde gewoon goed. We konden het overal over hebben, en nog steeds. Ik kan bij Teske helemaal mezelf zijn”, zegt Aniek. “We zijn nu allebei ook wat volwassener. We doen meer wat we zelf willen, en we laten ons minder beïnvloeden door wat anderen van ons vinden of verwachten” voegt Teske toe. Het geluk van de twee zit in kleine dingen. Samen lachen, praten, toeren in de auto en lekker meezingen met een zelfgemaakte playlist.

Het stel voelt zich thuis, veilig en geaccepteerd in hun woonplaats Groningen. Toch zijn er momenten waarop het schuurt. “Hoe de omgeving op ons reageert? Over die ervaringen hebben we het niet echt vaak. Misschien zouden we dat wel meer moeten doen. Het stoort me namelijk mateloos dat we vaak te horen krijgen ‘val je op vrouwen? Maar zo zie je er helemaal niet uit!’ Die heersende stereotypen over hoe lesbische vrouwen er uit zouden zien… Ik wil graag iets doen aan die beeldvorming”, zegt Aniek. Ook binnen de gay scene zijn er flinke vooroordelen: “Ik ga er wel tegenin op het moment dat ik ermee wordt geconfronteerd”, zegt Teske. “Maar in een nieuwe omgeving ben ik soms voorzichtig met vertellen dat ik op vrouwen val. Ik merk dat ik mezelf een soort afwijzing wil besparen. Hier in de stad is het minder, al worden we heus wel eens nagekeken. Maar, toegegeven, je weet natuurlijk niet wat iemand dan denkt.”

De meiden besluiten dan ook: “Doe waar jij gelukkig van wordt, ook in je relatie. Liefde kruipt toch waar het niet gaan kan. Het maakt niet uit wat voor jasje je aan hebt, want uiteindelijk val je op iemands innerlijk.

 

Over de schrijver – Iris Engelsman

Over de fotograaf –  Inge Nicolaij