Algemeen nieuws
Ja ik wil. Nee toch niet.
De voorstelling Ja ik wil gaat over liefde, seks en grenzen aangeven. De voorstelling zit vol met voorbeelden die komen uit echte verhalen van jongeren. Door de verhalen uit te spelen kan het publiek zich erin herkennen en dat maakt het makkelijker om erover te praten. Op de voorstelling volgt een workshop die door de acteurs geleid wordt.
Dit gebeurde in een van de workshops op een school nadat de klas de voorstelling Ja ik wil heeft gezien:
Workshopleider: “Wie fluit of roept er wel eens iemand na?”
Vrijwel alle jongenshanden gaan de lucht in.
Workshopleider: “Wie wordt er wel eens nagefloten of nageroepen?”
Vrijwel alle meidenhanden gaan de lucht in.
Workshopleider: “Wie van jullie vindt dit onprettig?”
Dezelfde meidenhanden gaan de lucht in.
Er komt een kakafonie aan verbazing vanuit de jongenshoek. Ze roepen door elkaar heen:
“Dat is toch leuk? Dat is een compliment. Als je iets sexy’s aantrekt, dan vraag je er toch om? Dan wil je dat toch juist? Het zou lullig zijn als ik het niet zou doen.” Ze waren echt oprecht verbaasd dat dit geen wenselijk gedrag was. Hierna volgde een openhartig gesprek over hoe de meiden het ervaarden om tot een lichaam of seksobject gereduceerd te worden. De jongens boden unaniem, terplekke hun excuses aan de meiden aan.
Er zijn Ja ik wil lespakketten voor zowel jongeren als docenten. Wil je meer weten neem dan contact op via info@liveyourstory.nl
Wil je nog een helder èn leuk filmpje zien over toestemming/consent kijk dan naar dit filmpje op youtube in het Nederlands of de oorspronkelijke versie in het Engels (van de Thames Valley Police)
Live your story maakt theater en geeft workshops door het hele land. Alle activiteiten worden gespeeld door mensen die een grote persoonlijke betrokkenheid bij het thema hebben en uit eigen ervaring kunnen putten. De thematiek is altijd gericht op het wegnemen van oordelen door kennis en ervaringen te delen en nieuwsgierigheid te vergroten. Ze gaan in gesprek met het publiek en de voorstellingen kunnen gegeven worden op scholen, bedrijven, festivals en in theaters en musea. Er wordt altijd een link gelegd naar de situatie van de toeschouwers/deelnemers zelf en ze krijgen tools mee om weerbaarder te worden en een meer inclusieve houding aan te nemen. Behalve seks zijn er ook voorstellingen/workshops over racisme, LHBTI+, gender, intersectionaliteit en inclusie en verdovende middelen.
foto’s: Gerbrand Langeberg