| Interview met Jouayria, de nieuwe kinderburgemeester van Groningen Dat is Groningen
Sluit
Menu
Interview met Jouayria, de nieuwe kinderburgemeester van Groningen

Algemeen nieuws

Interview met Jouayria, de nieuwe kinderburgemeester van Groningen

De enthousiaste Jouayria lacht van oor tot oor als ze de vraag ‘wat dacht je toen je hoorde dat je het geworden was?’ voorgeschoteld krijgt. “Ik dacht: is dit waar? Is dit een droom?! Ik vond het echt heel tof en kon het niet geloven.”

Het is toch echt zo. Ze mag Javano opvolgen en is daarmee de tweede kinderburgemeester van Groningen. De elfjarige Jouayria verdiende de meeste stemmen tijdens de verkiezingsperiode. Dat deed ze niet alleen. Samen met haar moeder tuigde ze een heel campagneteam op en gingen met iPads langs klassen, scholen, winkelcentrum Paddepoel, de Hanzehogeschool, tijdens een voorstelling in MartiniPlaza, op straat… Ze heeft zelfs de beroemde rapper Cazz Major ingeschakeld om stemmen te winnen!

Je kan wel zeggen dat ze het héél graag wilde. Samen met vier andere kandidaten bleef ze over. Uiteindelijk werd door wethouder Mattias Gijsbertsen onthuld wie de nieuwe loco-kinderburgemeester en kinderburgemeester waren. En nu ze het eenmaal is, heeft ze overal zin in. Ze zat al in de Raad van Kinderen, maar als kinderburgemeester kan ze openingen doen en filmpjes opnemen, iets waar ze al zeer bedreven in is.

Haar campagneslogan luidt: ‘Niet jij, niet ik, maar wij. Wij zijn de toekomst!’ Ze wil graag langs de scholen gaan om kinderen zich ervan bewust te maken. ‘Ik ben het niet voor niets geworden!’ Dat belooft veel goeds.

Dat betekent wel dat ze haar tijd iets anders moet indelen. Ze deed 3 à 4 keer in de week aan kung-fu, maar dat staat nu op een wat lager pitje. Ook zit ze in groep 8, wat natuurlijk een belangrijk jaar is. Tot nu toe gaat het echter allemaal prima en heeft ze vooral veel energie.

Haar familie was ook erg trots. Jouayria weet dat ze later burgemeester, advocaat, of rechter wil worden. In de Tweede Kamer zitten lijkt haar ook wel wat. Ze houdt van discussiëren met andere mensen, over hoe dingen beter kunnen. ‘En als dat allemaal niet lukt, weet ik al wat ik ga doen. Ik ga mijn eigen bedrijf beginnen, net als m’n moeder. In de mode of op tv, zoiets!’

Jouayria is gedurende haar jaar als kinderburgemeester correspondent voor Dat is Groningen. Je leest het hier als ze weer heeft opgetreden! Wel heeft ze direct al een oproepje voor andere kinderen in Groningen, Ten Boer en Haren…

https://youtu.be/wrYnl2nb_EI