| #ikbeneengroninger – Afl. 8 Saoedi-Arabië Dat is Groningen
Sluit
Menu
#ikbeneengroninger – Afl. 8 Saoedi-Arabië

Reportage

#ikbeneengroninger – Afl. 8 Saoedi-Arabië

Groningen is een zeer diverse stad. Een stad waarin heel veel verschillende mensen hun geluk vinden. Maar wie zijn al die mensen? Waar komen ze vandaan? Dat is Groningen brengt in samenwerking met City Central en Spraakmakend alle 190 nationaliteiten in beeld. Eén voor één. Op die manier zie je hoe die verschillende mensen zich hier thuisvoelen, net als jij.

In aflevering 8 staat Saoedi-Arabië centraal en vertelt Jameel zijn #ikbeneengroninger-verhaal

We hebben afgesproken Jameel te ontmoeten voor café De Sigaar. Met het zonnetje dat vandaag schijnt zit het terras bomvol. Het is lastig om te vinden wie we zoeken. Maar wanneer wij ons bordje met “Ik ben een Groninger” even in de lucht houden komt Jameel breed lachend aangelopen.

We lopen een stukje verder langs de gracht en gaan dan zitten tussen twee boten in, onze benen bungelend over de rand van de kade. “Ik ben best heel gelukkig hier” zegt Jameel. “En dan te bedenken dat ik eigenlijk helemaal niet naar Groningen wilde komen.”

Na de middelbare school besloot Jameel om in het buitenland te gaan studeren. Toen hij zich ingeschreven had voor de studie Geneeskunde werd hij in Groningen geplaatst. “Maastricht was ook een optie en die stad had mijn voorkeur. Maar nu ik hier leef weet ik dat ik daar niet gelukkiger zou zijn, het is hier veel leuker”.

Jameel woont in het centrum en is daar heel tevreden mee. “Ik besteed eigenlijk al mijn tijd in het centrum. Je hebt hier alles. Mijn vrienden wonen hier ook en we zoeken elkaar dagelijks op.” Veel van zijn contacten heeft hij opgedaan in zijn beginperiode in Groningen, toen hij nog geregeld evenementen van ESN bezocht. De meeste van zijn vrienden spreken Arabisch, vertelt hij. Hij heeft wel vrienden uit Groningen, maar de meerderheid komt uit het buitenland. “Dat is toch de taalbarrière, je drukt je nu eenmaal makkelijker uit in je moedertaal dan in een taal die je vreemd is. Het schept ook meteen een band,” legt hij uit. Jameel zegt ook dat hij te weinig toekomt aan het oefenen van de Nederlandse taal: “Jullie spreken allemaal veel te veel Engels!”

Oorspronkelijk komt Jameel uit Jeddah, de tweede stad van Saoedi-Arabië. Er zijn behoorlijke verschillen tussen zijn geboorteplaats en Groningen. Naast het feit dat het weer er veel warmer is en dat de afstanden veel groter zijn, is er nog een opmerkelijk verschil: Religie. “Hier lijken mensen bijna niet na te denken over religie. Ik ben zelf religieus, maar niet praktiserend. In Saoedi-Arabië worden we opgevoed met bepaalde religieuze overtuigingen. Ik vind het interessant om te zien dat iedereen hier zelf ontdekt wat zij waarvan vinden. In Jeddah is het bijvoorbeeld niet toegestaan om alcohol te drinken, je kunt het er nergens kopen. Hier wel. En ook wat betreft kleding kun je hier dragen wat je wilt, terwijl je in Saoedi-Arabië geacht wordt je aan bepaalde voorschriften te houden. Ik zeg niet dat de ene situatie beter is dan de andere, of dat er hier meer vrijheid is. Het is gewoon anders.”